BiH dijaspora

Taekwondo borac Alema Hadžić ponos Njemačke

banner

Alema taekwondo trenira od septembra 2014. godine u taekwondo klubu “Ozer Nurnberg”, kod trenera Ozera Guleca. Ovo je jedan od najuspješnijih taekwondo klubova u Njemačkoj koji je iznjedrio svjetskog prvaka Tahira Guleca 2013. godine, tri učesnika na Olimpijskim igrama Sumeyye Manz, 2008. i 2012., Tahir Gulec i Rabia Bachmann 2016. godine, te mnogo evropskih prvaka.

“Prvi put sam otišla na trening po preporuci kluba i trenera. Ostala sam zato što je bilo interesantno i zabavno. Brzo sam napredovala i svakim treningom bila sve bolja i bolja“, prisjeća se u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Alema Hadžić prvog susreta sa ovim olimpijskim sportom.

– Taekwondo klub “Ozer Nurnberg”-

Rukovodioci kluba su odmah prepoznali potencijal i bili podrška Alemi. Sada je Alema u samom svjetskom vrhu i njene uspjehe i medalje je teško pobrojati.

Alema trenutno zauzima 50. mjesto na Olimpijskoj svjetskoj listi u kategoriji +67 kg i 29. mjesto u kategoriji -73 kg.

“Direktor kluba Alfred Castano i trener Ozer Gulec su već na samom početku, kada sam samo bezuspješno učestvovala na turnirima uporno govorili kako nikad nisu imali nekoga tako talentovanog sa svim predispozicijama za ovaj sport. Oni su vidjeli u meni što ja nisam ni očekivala da mogu postići“ kaže Alema.

Svoja prva takmičenja je imala tokom 2015. godine, a već na Prvenstvu Njemačke 2016. godine je u kategoriji do 18 godina osvojila drugo mjesto. Kasnije je osvojila i prvo mjesto u kategoriji do 21 godine.
Prvu medalju koju je osvojila na Međunarodnom G1 takmičenju bilo je srebro na Serbian Open u kategoriji do 18 godina.

“U januaru 2017. godine sam ušla je u reprezentaciju Njemačke. Nizali su se uspjesi na međunarodnim takmičenjima German Open, Austrian Open i Slovenian Open prvo mjesto, te Dutch Open treće mjesto do 18 godina“, kaže Alema.

Na Evropskom prvenstvu U18 na Kipru osvojila je treće mjesto, a na Evropskom prvenstvu U21 u Sofiji osvojila je peto mjesto.

“Nakon što sam prešla u kategoriju seniora na turniru Luxembourg Open sam osvojila prvo mjesto. Nakon toga, na Croatia Open drugo mjesto“, navodi Alema.

Prošla godina Alemi je najuspješnija u karijeri. Na Prvenstvu Njemačke osvojila je prvo mjesto, Austrian Open i Dutch Open prvo, Egypt Open G2, Sofia Open i Luxembourg Open treće.

Na Evropskom prvenstvu u Rusiji, u gradu Kazan osovojila je peto mjesto. Učestvovala je na tri Grand Prixa, top 32 takmičara na olimpiskoj svjetskoj listi u Moskvi, Manchesteru i na Tajvanu. Na Evropskom prvenstvu U21 u Poljskoj, u Varšavi, zauzela je treće mjesto.

-Škola ne trpi zbog sportskih obaveza-

Alema pohađa završni razred gimnazije, a u maju 2019. godine će maturirati.

“Uprkos čestim izostancima sa nastave imam odlične ocjene u školi. To uspjevam sa pravovremenim pripremama za testove i seminare, osim toga moram dobro da ukalkulišem svakodnevne treninge i takmičenja koja najčeše traju po nekoliko dana“, navodi Alema.

Alema svoj uspjeh dijelom duguje razumjevanju uprave Hans-Sachs-Gymnasium škole čiji je ponos.

“Školske obaveze i turnire uspijevam da usaglasim isto tako zahvaljujući upravi moje škole koji mi pomažu da ne propuštam testove i daju mi potrebna opravdanja“.

Puno stresa i malo slobodnog vremena, ne samo zbog takmičenja nego i zbog svakodnevnih treninga Alemin je stil života.

“Različite situacije i nova poznanstva koje stičem na takmičenjima su nezamjenjive životne lekcije. Kroz taekwondo ojačalo je moje samopouzdanje u svakom pogledu. Ono što nikada nisam ni pomislila da je moguće izgleda dostižno i vrijedno svakodnevnih treninga i ogromnog stresa koji je neizbježan“, ističe Alema.

(Izvor: AA)/ BHDINFODESK

Related posts

Sarajevo: Počela dvodnevna konferencija o značaju dijaspore za BiH

Lilijan Sulejmanović iz Londona: Proizvodnja se suočava sa izazovima, poslodavci trebaju podršku

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti: 366: SKANDINAVCI SU „POSLUŠALI“

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment