BiH dijaspora

Poslanica Duda Balje traži otvaranje Kancelarije Kosova u Sarajevu

Poslanica kosovske skupštine ispred bošnjačke zajednice Duda Balje, uputila je zvaničan zahtjev kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju (Avdullah) i ministrici vanjskih poslova, Meljizi Haradinaj-Stubli za otvaranjem Kancelarije za vezu u Sarajevu.

Zbog „poteškoća u slobodnoj komunikaciji i kretanju prema državi Bosni i Hercegovini“ a pozivajući se na to da je bošnjačka zajednica na Kosovu „kroz historiju bila uz albanski narod“ sa kojim je zajedno iskusila „nasilje, patnju i selektivnu i sistemsku diskriminaciju“, ona je pozvala na otvaranje posebne misije u Sarajevu.

Kako navodi u saopćenju liderka Socijaldemokratske unije, Kosovo ima veliku dijasporu u BiH koja nema adresu na koju bi se obratila sa svojim problemima.

  • Pored toga što bi dijaspori poboljšala pristupačnost kosovskim institucijama, takva misija bi poslužila i za političko zbližavanje sa BiH – tvrdi Balje u zahtjevu.

Povukla je i paralelu sa Grčkom koja, i pored toga što, poput Bosne i Hercegovine, nije priznala Kosovo, ipak ima Kancelariju za vezu u Prištini što je olakšalo slobodno kretanje građana.

  • Štaviše, Republika Kosovo otvorila je Kancelariju za vezu u Beogradu, a BiH je jedina država u regionu sa kojom nemamo nikakvu saradnju i institucionalno povezivanje – stoji u njenom pismu.
Facebook

BHDINFODESK

Related posts

Švicarska: Bh. državljani hoće kući!

Urednik BiH Info Desk

Ermin Junuzović poznatiji kao Erko Jun nokautirao Poljaka Szostaka u prvoj rundi

BHD Info Desk Administrator

Poruka Dodiku iz dijaspore: Milorade želim ti dobro zdravlje, dug život i doživotnu robiju

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment