Film/Tv

Bosanskohercegovački filmski festival New York: Premijera dokumentarnog filma “Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu”

banner

Američka premijera dokumentarnog filma “Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu”, nastalog u režiji Nihada Kreševljakovića, te u koprodukciji UG VideoArhiv-Biblioteka Hamdija Kreševljaković i Festivala MESS, bit će održana danas u okviru 17. Bosanskohercegovačkog filmskog festivala (BHFF) u New Yorku.

Kroz razgovor s trinaest sudionika i sudionica njenog boravka i rada u Sarajevu, oni pokušavaju kroz sjećanja ispričati svoje intimne priče o ratu, o umjetnosti nastaloj u periodu opsade, o Susan Sontag i njenom značaju, te o smislu stvaranja teatra u vremenu razaranja.

Reditelj filma, Nihad Kreševljaković, ističe da je to najveća vrijednost filma.

“Kroz priču o jednom od najznačajnijih teatarskih događaja iz perioda opsade, kada je Susan Sontag režirala predstavu ‘Čekajući Godoa’, željeli smo kroz sjećanja sudionika ukazati na važnost koju je umjetnost imala za građane i građanke Sarajeva. Susan Sontag, koja je s razlogom postala počasna građanka Sarajeva, uvijek je ukazivala na to da su fenomen tog ratnog vremena ustvari bili ljudi s kojima je ona radila. Susan Sontag, osoba koju su nazivali posljednjom intelektualkom, bila je jedna od rijetkih koja je shvatila da je ono što se odvija u Sarajevu početak jednog novog vremena, te je među prvim rekla da se u Bosni odvija genocid koji svijet mora zaustaviti”, rekao je Kreševljaković.

BHFF se održava jednom godišnje, a bavi se savremenom bosanskohercegovačkom kinematografijom te prikazuje igrane i dokumentarne filmove iz Bosne i Hercegovine.
Ovogodišnje izdanje BHFF-a će, zbog pandemije, a svi filmovi mogu se pronaći na linku https://watch.eventive.org/bhffnyc.

Festival će trajati do 1. novembra.

Fena

Related posts

IN MEMORIAM/ Mira Furlan: Ne vibriram na žici nacionalizma

Urednik BiH Info Desk

Zvanično: Film ‘Quo vadis, Aida’ u utrci za Oscara

Editor

Film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić zvanično je u utrci za Oscara

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment