Film/Tv

Bosanskohercegovački filmski festival New York: Premijera dokumentarnog filma “Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu”

Američka premijera dokumentarnog filma “Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu”, nastalog u režiji Nihada Kreševljakovića, te u koprodukciji UG VideoArhiv-Biblioteka Hamdija Kreševljaković i Festivala MESS, bit će održana danas u okviru 17. Bosanskohercegovačkog filmskog festivala (BHFF) u New Yorku.

Kroz razgovor s trinaest sudionika i sudionica njenog boravka i rada u Sarajevu, oni pokušavaju kroz sjećanja ispričati svoje intimne priče o ratu, o umjetnosti nastaloj u periodu opsade, o Susan Sontag i njenom značaju, te o smislu stvaranja teatra u vremenu razaranja.

Reditelj filma, Nihad Kreševljaković, ističe da je to najveća vrijednost filma.

“Kroz priču o jednom od najznačajnijih teatarskih događaja iz perioda opsade, kada je Susan Sontag režirala predstavu ‘Čekajući Godoa’, željeli smo kroz sjećanja sudionika ukazati na važnost koju je umjetnost imala za građane i građanke Sarajeva. Susan Sontag, koja je s razlogom postala počasna građanka Sarajeva, uvijek je ukazivala na to da su fenomen tog ratnog vremena ustvari bili ljudi s kojima je ona radila. Susan Sontag, osoba koju su nazivali posljednjom intelektualkom, bila je jedna od rijetkih koja je shvatila da je ono što se odvija u Sarajevu početak jednog novog vremena, te je među prvim rekla da se u Bosni odvija genocid koji svijet mora zaustaviti”, rekao je Kreševljaković.

BHFF se održava jednom godišnje, a bavi se savremenom bosanskohercegovačkom kinematografijom te prikazuje igrane i dokumentarne filmove iz Bosne i Hercegovine.
Ovogodišnje izdanje BHFF-a će, zbog pandemije, a svi filmovi mogu se pronaći na linku https://watch.eventive.org/bhffnyc.

Festival će trajati do 1. novembra.

Fena

Related posts

Film “Quo Vadis, Aida?” bh. režiserke Jasmile Žbanić nije dobio Oscara

Urednik BiH Info Desk

Film “Quo Vadis, Aida?” nominovan za dvije BAFTA nagrade

Editor

Bjelašnica: Počelo snimanje dugometražnog filma “Illyricvm”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment