BiH dijaspora Najčitanije

Kako dobiti državljanstvo Njemačke, Austrije, Slovenije?

Morate deset godina živjeti u određenoj zemlji, poznavati jezik, imati dovoljno novca, da niste osuđivani i odreći se pasoša zemlje u kojoj ste rođeni

Već godinama raste trend odricanja od bh. državljanstva, oa prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, najveći broj onih koji su uzeli ispisnicu iz knjige bh. državljana upisalo se u državljane Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške…

Položen test

Da bi postao naturalizirani Nijemac, državljanin BiH mora, uz odgovarajuću dozvolu boravka, neprekidno osam godina zakonski provesti u Njemačkoj, odnosno, sedam ako završi kurs za integraciju.

Ne smije biti korisnik pomoći države i mora imati dovoljno zdravstvenih i penzionih uplata. Mora imati i položen test za naturalizaciju i poštovati njemačke zakone i vrijednosti.

Državljanstvo Slovenije naši građani mogu dobiti ako žive u Sloveniji 10 godina, od toga neprekidno posljednjih pet prije podnošenja molbe i da imaju reguliran status stranca.

Porezne obaveze

Budući Slovenac mora imati dovoljno sredstava koja njemu i osobama koje mora izdržavati pružaju materijalnu i socijalnu sigurnost. Mora imati i plaćene porezne obaveze.

I kandidat za austrijsko državljanstvo mora neprekidno boraviti u Austriji najmanje deset godina, od kojih najmanje pet mora biti i zvanično nastanjen u toj zemlji.

U uvjetima za državljanstvo u sve tri zemlje je i poznavanje njemačkog, odnosno slovenskog jezika. Također, aplikanti za državljanstvo sve tri zemlje ne smiju biti pravosnažno osuđivani i u sve tri zemlje se moraju odreći bh. državljanstva.

Kod zahtjeva za stjecanje državljanstva i u Sloveniji i u Njemačkoj i u Austriji posebne pogodnosti imaju oni čiji je supružnik već državljanin te zemlje.

Posebna pravila za djecu

Dijete rođeno u Njemačkoj od roditelja bh. državljana može dobiti njemačko državljanstvo po rođenju ako jedan roditelj zakonski boravi u Njemačkoj osam godina i posjeduje neograničenu dozvolu boravka.

Do svoje 18. godine dijete može posjedovati dvojno državljanstvo, a nakon toga da se odluči za jedno. Drugog državljanstva mora da se odrekne najkasnije do 23. rođendana. Detaljne informacije na oficijelnoj web stranici: How to Get German Citizenship? – Germany Visa (germany-visa.org)

Sporazum o dvojnom državljanstvu bih ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom. SAD, Kanada, Australija i Velika Britanija ne traže odricanje od bh. državljanstva da bi se dobilo njihovo.

S.D.

Related posts

Elvedina Muzaferija prva bh. skijašica koja je osvojila Europa cup bodove u alpskom skijanju

Urednik BiH Info Desk

Iz Njemačke se vratila u rodnu Busovaču: Nigdje nije kao u Bosni

Editor

Bosanska papuča: Obavazena suvenir koji bh. dijaspora kupuje u domovini

Leave a Comment