BiH dijaspora

Domaća vatrogasna vozila na svjetskom tržištu

banner

Protekle sedmice, za kraj godine, općinama Tešanj i Kotor Varoš isporučena su nova vatrogasna vozila domaće proizvodnje kompanije SU-AD iz Živinica. 

Time je postignut cilj da tokom godine proizvede se ili uradi potpuna restauracija deset vozila za domaće tržište. 

Po najvišim standardima i kvaliteti nadogradnje ovaj bh. brend može se dovesti u rang svjetskih proizvođača vatrogasnih vozila. 

Bosna International Forum kroz organizaciju Samita gradonačelnika BiH i saradnju sa partnerskim lokalnim zajednicama i dalje nastavlja plasman ovog proizvoda. Zahvaljujući izgrađenim odnosima sa određenim kontaktima iz dijaspore Bosne i Hercegovine, ovaj brend našao je svoje tržište i van granica zemlje, a radi se o nekoliko europskih zemalja, te Turskoj i UAE.

Suad Bešlić, direktor kompanije istaknuo je da je protekla godina bila izazovna, ali zadovoljan je postignutim rezultatima. 

„Cijela ekipa je ponosna postignutim rezultatima obzirom da pored količine fokus je bio i na kvaliteti, izradi najmodernijih komponenti te softverskih rješenja. Potrebni certifikati za izvoz su u završnoj fazi, a tržište već spremno. Također za iduću godinu već je dogovoren plasman za proizvodnju i restauraciju dovoljan broj vozila da već imamo potrebu i za proširenjem radnih mjesta.“ 

Hasib Hadžić, predsjednik BIF-a ne skriva zadovoljstvo rezultatima. 

„Uz dovoljno vjere, truda i hrabrosti, bez obzira na svu kompleksnost i okolnosti, vjerovali smo u ovaj cilj i dokazali da u ovoj zemlji ipak je moguće ostvariti snove. 

Kroz Uniju poslovne zajednice dijaspore nastavljamo još intenzivnije sa razvojem novih projekata i saradnjom sa većim brojem lokalnih zajednica.“

BIF

Braća iz dijaspore kupila vatrogasno vozilo svom gradu, i to od bh. firme

Ova priča postala je svjetionik nade u srcima mnogih. U njoj je ukorijenjena vjera u bolje sutra i vjera u sposobnost pojedinca da stvori pozitivnu promjenu. Donatori, Enver i Ferid, postali su junaci svoje priče…

Braća Enver i Ferid iz Kotor Varoša, koji žive u dijaspori, odlučili su kupiti vatrogasno vozilo svom rodnom gradu.

Ne samo da su pomogli svom gradu i poveća sigurnost, već i domaćoj ekonomiji. Naime, vozilo su kupili od domaćeg proizvođača, firme Su-Ad iz Živinica.

Informaciju je objavio osnivač kompanije Suad Bešlić, i to u veoma emotivnom postu koji prenosimo u cijelosti:

“Novo vatrogasno vozilo TLF 4000 za Kotor Varoš.

Vjerujem i uvijek ću vjerovati da postoji bolje sutra za Bosnu i Hercegovinu i o tome nam svjedoče junaci svoje priče!

Ova priča odiše duhom zajedništva i ljubavi prema rodnom kraju, obasjana svjetlom velikodušnosti i posvećenosti. Sunce je sijalo na Kotor Varoši dok se odvijala ova topla i srdačna scena, gdje je jedna dijaspora pokazala neizmernu pažnju prema svom zavičaju.

U tišini telefonske linije, vijest o novom vatrogasnom vozilu proširila se poput mirisa domaćeg hljeba. Kroz zvučnik telefona odjekivao glas, noseći sa sobom čaroliju koja će obasjati živote vatrogasaca Kotor Varoši. Njegovo srce kucalo je u ritmu dijaspore, čvrsto povezujući udaljene svjetove.

Priča o braći koja su, trbuhom za kruhom, pronašla uspjeh u tuđem svijetu postala je epska saga. Njihova povezanost s rodnom grudom bila je jača od kilometara koji su je razdvajali. Ljetni odmor donio im je ne samo osvježenje, već i saznanje o gorućoj potrebi u njihovoj zajednici. Vatrogasna jedinica, branitelj bezbednosti građana, patila je zbog zastarjelog vatrogasnog vozila.

Uzorni građani Kotor Varoši, ti dvojica velikodušnih sinova, odlučili su da nešto promijene. Njihov poziv kompaniji SU-AD d.o.o. bio je ne samo gest podrške domaćoj proizvodnji već i izraz vjere u svoj kraj.

S ljubavlju prema svojoj domovini, kupili su vatrogasno vozilo vrhunske kvalitete i vrijednosti, pružajući svojoj zajednici alat zaštite koji zaslužuje.

Ova priča postala je svjetionik nade u srcima mnogih. U njoj je ukorijenjena vjera u bolje sutra i vjera u sposobnost pojedinca da stvori pozitivnu promjenu. Donatori, Enver i Ferid, postali su junaci svoje priče, ispisujući stranice ljubavi prema domovini. Neka ovo djelo velikodušnosti bude svjetionik nadahnuća za sve nas, podsjećajući nas na moć zajedništva i snagu ljubavi prema vlastitoj zemlji.

Zlatnim slovima će pisati historija imena uzornih građana, općine Kotor Varoš”, napisao je Bešlić.

Potez braće naišao je na odobravanje i oduševljenje Bešlićević pratilaca na Facebooku. 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsuad.beslic%2Fposts%2Fpfbid0RoN1EipQeqFZiNGYe9FsBqZRJRRN4w9LwPvaM3mbg2XxCLsTtYcDD4ua2JytZEYXl&show_text=true&width=500

Related posts

Ameriku zamijenila uzgojem kalifornijske pastrmke u rodnom kraju

Editor

Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja

Urednik BiH Info Desk

Australija – 15.april – Dan Armije BiH: GOST VEČERI GENERAL JOVAN DIVJAK

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment