BiH dijaspora Najčitanije

Nafisa Latić je vedro lice novinarstva u gradu na Bosforu

Prezentovanju vijesti na engleskom i pariranju ljudima kojima je to maternji jezik predstavljao joj je najveći izazov u dosadašnjoj karijeri, priznaje nam i dodaje kako je tome prethodila nekolicina također izazovnih novinarskih zadataka.
“Izdvojila bih izvještavanje sa granice između Turske i Sirije dok se čuje bombardovanje u daljini, nekoliko ulazaka u Siriju i odlazak u izbjegličke kampove u Idlib. Od tada sam još zahvalnija što imam priliku baviti se ovim poslom. Također sam još više zahvalna svim novinarima koji su dolazili u BiH tokom rata i pokušali prenijeti tačne informacije o onome kroz šta smo prolazili. Imala sam sreću da mnoge upoznam i slušam što je još jedna prednost ovog posla”, ispričala je.
Kaže nam kako joj je veliki izazov predstavljao i poseban segment o Balkanu kojeg je TRT World nedavno lansirao, a putem kojeg Latić međunarodnoj publici pokušava što jednostavnije objasniti posljednja dešavanja na području Balkana.
“Cilj mi je i da svake sedmice imamo neke pozitivne priče jer su, kada je riječ o Balkanu, stranci navikli samo na negativne priče. Budućnost regiona i smjer za koji će se odlučiti nikada nije bio važniji mnogim stranim silama i u posljednje vrijeme svi mi koji radimo u medijima imamo dužnost da pokažemo svijetu kako mi nismo nikakva prijetnja, tempirana bomba ili opasnost kako nas se u posljednje vrijeme pokušava predstaviti bez ikakve osnove ili predočenih činjenica. Veoma sam sretna kada razgovaram s našim analitičarima i kada moji producenti, koji su uglavnom iz Engleske i Australije, pohvale goste iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Prištine ili Skopja. Velika je to odgovornost i želja mi je da radim na što vise takvih projekata”, priznala je dodajući kako bi se vremenom voljela okušati i u digitalnim medijima.
Iz rodnog Sarajeva otišla je isključivo zbog profesionalnih izazova, a kaže nam da njene eventualni povratak najviše zavisi od dešavanja na privatnom planu.
“Velika je razlika kada iza sebe imate jaku produkciju i radite sa ljudima iz svih krajeva svijeta, drugačiji je pristup. U BiH se situacija popravila kada su u pitanju privatni mediji u posljednje vrijeme. Imamo relativno mnogo novih medijskih kuća i za sada se čini da konkurencija donosi bolji kvalitet. Više medija znači i više prilika za novinare, a i mogućnost da se borimo za više plate i bolje uvjete rada. Kada je riječ o državnim medijima situacija je dosta složenija, jer je bez novca i opreme teško pratiti lokalnu, a kamoli regionalnu konkurenciju. Vjerujem da je jaka državna televizija od krucijalnog značaja za našu zemlju i nadam se da će uskoro doći neko bolje vrijeme”, pojasnila je.
Svaki slobodan trenutak koristi za druženje, izlaske i putovanja. Često dolazi u Sarajevo, a i prijatelji dolaze njoj.
“Nekad se šalim da sam postala turistički vodič, jer stalno vodam neke nove ljude po Istanbulu i objašnjavam im gdje je šta. Definitivno uživam u ovom prelijepom gradu i pokušavam što bolje razumjeti ovu veoma kompleksnu zemlju što mi je lakše otkako govorim i turski. Izgubila sam pojam o tome koliko je nešto daleko, jer je geografska lokacija takva da naprosto možete otputovati bilo gdje kad god zaželite, a to mi trenutno odgovara”, rekla je Latić na kraju razgovora za Klix.ba.

Related posts

Švicarska: Posterom protiv širenja korone

BHD Info Desk Administrator

Umjesto “IN MEMORIAM”: Prijatelju neka ti je lahka zemlja bosanska!

Urednik BiH Info Desk

(VIDEO) Ema Džananović, urednica portala Moja BiH: Dijaspora je ogroman potencijal koji ne smijemo ignorisati

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment