BiH dijaspora

IGK: Potpišite peticiju za zabranu proslave 9. januara

banner

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada uvažavajući mišljenje velikog broja pojedinaca, organizacija i zajednica, prijatelja istine i pravde u svijetu, je pokrenuo peticiju za zabranu proslave 9. januara.
Cilj peticije je upozoriti svijetsku javnost, pokrenuti inertnu međunarodnu zajednicu i posebno aktivirati bosanskohercegovačke građane u i van Bosne i Hercegovine na akciju u vezi sa sljedečim činjenicama:
– 9. januar je  dan kad pobunjenička skupina okupljena oko ratnog zločinca Radovana Karadžića naznačuje otvorenu destrukciju Republike Bosne i Hercegovine i otpočinje genocid nad bošnjačkom populacijom. Tog dana je pod komandnom palicom Miloševićevog režima i JNA krenula priprema ratne katastrofa na teritoriju Bosne i Hercegovine. Pobunjenička skupina predvođena SDS-om znala je da taj poduhvat ne može biti sproveden bez genocida nad Bošnjacima. U tome je puna monstruoznost velikosrbijanske politike. Oni su, dakle, unaprijed znali šta će uraditi i kuda vodi taj put negiranje bosanske nacionalnosti u internacionalnom poretku.
– ova antibosanska proslava demonstrira nepriznavanje Dejtonskog sporazuma i pokušava entitet pretvoriti u republiku ili državu. To znači da projekt 9. januara predstavlja napuštanje dogovora i varanje, to jeste otvoreno izigravanje dogovora o miru i očuvanju države Bosne i Hercegovine. to je javna zavjerenička negacije Bosne i Hercegovine. Tim datumom se slavi otvoreni napad na državu Bosnu i Hercegovinu. Stoga je jasno da je 9. januar izraz hegemonije i militarizma kojima se otvara nova katastrofa na ovim prostorima.

Peticijom se od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kao čuvara Bosne i Hercegovine i antidejtonskih napada traži zabrana antiustavne, antidržavne i anticivilizacijske proslave 9. januara. Jer očito je da “zaleđene” državne institucije policije i pravosuđa nisu u stanju da reagiraju na zaštiti države, budući su u rukama suspektnih političkih oligarhija koje služe interesima beogradskih i zagrebačkih hegemonijskih politika.
Kad su ugroženi istina i pravda onda smo svi ugroženi. Kad svjetski državni glasovi zašute prema negiranju genocida, pravde nema, krivda vlada.U ime časti svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Bosne i Hercegovine, u ime zaštite dostojanstva njihovih porodica i u ime sigurnije budućnosti svih građana i građanki Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju! Moramo iskoristiti sva raspoloživa pravna i drugo sredstva i dostupne državne pravosudne institucije da antibosanska i antidržavna ponašanja prepoznamo, prijavimo i kaznimo. 
Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će peticiju sa potpisnicima poslati relevantnim političkim, akademskim, kulturnim subjektima u svijetu.
Pažnja – akcija:Pridružite se borbi IGK protiv genocida: Potpišite peticiju za zabranu proslave 9. januara.Peticiju možete potpisati na sljedeći link:

https://www.change.org/p/peticija-za-zabranu-proslave-9-januara-instituta-za-istraživanje-genocida-kanada-igk?cs_tk=Ar13bk2RCmbONGTImGUAAXicyyvNyQEABF8BvGNol6fht2L0K2mpOzBVMKY%3D&utm_campaign=9f083d469f4f411f8f9a60d80d03b7a5&utm_content=control_v0_4_0&utm_medium=email&utm_source=petition_signer_receipt&utm_term=cs


Action alerts:Joining the IGC’s Fight Against Genocide: Sign the Petition to Ban January 9th Celebrations.You can sign the petition at the following link:https://www.change.org/p/peticija-za-zabranu-proslave-9-januara-instituta-za-istraživanje-genocida-kanada-igk?


Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Poruka novoj državnoj vlasti u BiH: Treba nam institucionalno lobiranje za istinu

Editor

Pangea: umrežavanje bh. dijaspore u Njemačkoj

Editor

5MFBH TRAŽI VOLONTERE

Editor

Leave a Comment