Društvo

25. godišnjicu genocida u Srebrenici dočekujemo bez Zakona o zabrani negiranja genocida

banner

Bošnjaci u Srebrenici, ali i u cijeloj BiH ove godine planirali su dostojanstveno obilježiti 25. godišnjicu genocida. Pripreme idu svojim tokom, ali nažalost zbog pandemije uzrokovane koronavirusom sve je drugačije nego li se ranije planiralo.

Ipak, najteže pada činjenica da do 11. jula 2020. nećemo imati Zakon o zabrani negiranja genocida. A, očekivalo se da će do obilježavanja 25. godipnjice biti na snazi. To bi bila i definitivna svojevrsna pobjeda nad zločinom. 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko još prošle godine 11. jula je kazao da će se zalagati da Bosna i Hercegovina, poput mnogih drugih država, dobije zakon o negiranju genocida.

„Zalagat ću se da se u Parlamentu BiH donese zakon o zabrani negiranja genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon, na 25. godišnjicu genocida“, kazao je Incko.

Ali, sudeći po sadašnjem stanju stvari čini se da ovakav zakon neće ugledati svjetlo dana prije 11. jula 2020.

Inače, zakon o negiranju genocida postoji u Kanadi, Belgiji i drugim zemljama, a ne postoji u BiH, gdje se to desilo. 

Govorilo se da bi ovakav Zakon visoki predstavnik mogao i nametnuti, ukoliko ne bude volje u Parlamentu, a što do sada nije bilo. Jednostavno civilizacijska norma je da se prizna genocid.

Stoga, visoki predstavnik u BiH ima obavezu nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv međunarodnog prava.

Pojedini zastupnici u Parlamentu BiH pokretali su slične inicijative ali nažalost, zbog opstrukcije zastupnika iz entiteta RS i uz podršku HDZ-ovih zastupnika nikada nije prihvaćena i sve su naznake da Parlament BiH još nema volje za donošenjem takvog zakona. 

Zbog toga, kao jedina opcija nameće se proglašenje zakona od strane visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. 

Patria

Related posts

Savjet državljanima Velike Bitanije: Ne putujte na sjever Kosova

Urednik BiH Info Desk

Promašaj: RS raskida ugovor o kupovini pokretne bolnice

Editor

(Video)Butmir: Svečano otvorena EUFOR-ova vojna vježba ‘Brzi odgovor 2020’

Editor

1 comment

Majida Melez 05/07/2020 at 23:32

Petition

Reply

Leave a Comment