Društvo Najčitanije Zdravlje

Dr. sc. Ivan Đikić: Deset savjeta kako se pripremiti za korona-jesen

banner

Svjetski naučnik Ivan Đikić je na svom LinkedIn profilu objavio članak u kojemu je napisao kako bi se trebali pripremiti za korona-jesen.

  • Zašto je došlo do velikog povećanja broja zaraženih i umrlih tokom ljeta te možemo li nešto naučiti iz toga? Imamo li dovoljno znanja i iskustva kontrolirati pandemiju do pronalaska vakcine? – pita se naučnik na početku statusa.

Ne plašiti i zbunjivati javnost

  • Prošle sedmice sam istaknuo da je situacija u Hrvatskoj ozbiljna jer imamo vrlo visoki prosjek zaraženih virusom i metastabilna jer može krenuti u oba smjera: nekontroliranog širenja s dugotrajnim posljedicama duboko u jesen ili možemo pravilnim ponašanjem i odgovornošću osigurati zdravlje, školovanje i gospodarstvo na jesen i zimu. Najvažnije je da ne plašimo i zbunjujemo javnost toplo-hladnim vijestima, nego treba informirati građane o točnim podacima te biti odgovoran za donesene odluke – poručuje Đikić.

Moramo se držati bazičnih mjera

  • Mišljenja sam da ukoliko se budemo na vrijeme pripremili i dosljedno pridržavali ovih bazičnih mjera moći ćemo osigurati zdravlje, zaštititi socijalno ugrožene, potaknuti gospodarstvo, održati turizam i omogućiti neometano školovanje tijekom jeseni i zime – napisao je Đikić.

Ovo su njegovi savjeti:

Foto: Printscreen

BHDINFODESK

Related posts

Grlobolja: Sedam prirodnih načina za umirivanje grla preko noći

Editor

Španija povukla kineske testove za koronavirus zbog slabe preciznosti

Urednik BiH Info Desk

Vjerovali ili ne: Blizu 3.000 osoba došlo da radi u BiH tokom 2018.

Editor

Leave a Comment