BiH

Komšić i Džaferović o razlozima odbijanja sastanka s Lavrovom: BiH neće biti talac ruskih igara bilo koje vrste

banner

Dva člana predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović dobili su se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, na konferencija za medije objasnili su razloge.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da su on i drugi član Šefik Džaferović dužni objasniti razloge zašto su odbili sastanak sa minsitrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.

“Svima je to jasno da gospodin Lavrov kao ministar ako nije prvi onda je među prva tri svjetska diplomata, čovjek sa tolikim iskustvom, znanjem i silom koja stoji iza njega, je čovjek čiji su potezi isplanirani. Ono što smo imali prilike gledati otkako je gospodin Lavrov došao u BIH jesu poruke ne njegove lične već zemlje koju zastupa. Nedostatak državne zastave nije greška protokola, to doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja pa čak i negiranja institucija zemlje u koju je došao u zvaničnu posjetu.

Izjava kojom podzravlja rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti RS u slučaju pristupanja jednoj ili drugoj asocijaciji govori da ruski ministar savršeno informisan, iskusan, izbjegava činjenicu da takvu odluku mogu donijeti samo državni organi BiH i da je BiH donijela odluku koja se tiče njene i evropske i atlantske budućnosti.

Gospodin Lavrov zna da takvu vrstu odluke ne može donijeti Skupština RS već ovo tijelo gdje se nalazimo Predsjedništvo i Parlament. Na ova dva primjera ja mislim da je gospodin Lavrov pokazao nepoštovanje institucija i ustavnog sistema države BiH. 

Naše opredjeljenje jeste da sa Ruskom Federacijom imamo najbolje moguće odnose, ali isto tako očekujemo da svi oni koji predstavlaju Rusku Federaciju poštuju Ustav i institucije BiH. 

Sinoć je objavljeno na društvenim mrežama stav glasnogovornice Lavrova koja jeste neka vrsta prijetnje. To je nešto na čemu mi ne možemo graditi svoje odose sa Rusijom. Ne možemo komparirati BiH i Rusiju u smislu moći, ali možemo ljudima koji tvrde da su prijetelji tražiti da poštuju naše institucije i tretiraju dio BiH kao nezavisnu državu, a to je utisak koji smo imali nakon sastanka Lavrova i Dodika i to je utisak nakon svih izjava gospodina Lavrova i njegove glasnogovornice. Nije odluka donesena lagano”, kazao je Komšić. 

Komšić je dodao da se sjeće i drugačijih stavova ministra Lavrova.

“Uz dužno poštovanje Lavrova mi nismo ljudi koj ćemo pristati biti ruski pijun na Balkanu u obračunu sa EU ili zemljama NATO-a. Ja se sjećam ranije ministra Lavrova koji je kazao ako je vaša odluka da idete u NATO Rusija će to poštovati. Žao mi je, svjestan sam koliko smo mali kad se upoređujemo sa Ruskom Federacijom, ali mi ne možemo biti talac ruskih igara bilo koje vrste kada je riječ o njihovim odnosima sa Evropom i zemljama članica NATO-a jer smo već donijeli neke odluke.

Agencije

Related posts

Danas ispraćaj kolone s tabutima žrtava genocida do Potočara

Nakon smrti kraljice Elisabete II: Stari most u bojama zastave Velike Britanije

Urednik BiH Info Desk

Zločini protiv čovječnosti u Foči: Radovan Paprica i Slavko Ognjenović osuđeni na po osam godina zatvora

Editor

Leave a Comment