BiH

Sud BiH izrekao presudu: Novalić, Solak, Hodžić krivi, Milićević oslobođena

banner

 Sud BiH izrekao je osuđujuću presudu Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću dok je Jelka Milićević oslobođena u predmetu Respiratori. 

Ovakva presuda već je bila najavljena u medijima što šalje opasnu poruku da je pravosuđe podložno pritiscima.

VSTV je odbio komentirati navode o oslobađajućoj presudi i pritiscima na sudije na upit Patrije.

Sud je izrekao i zatvorske kazne i to Fadilu Novaliću četiri godine, Fahrudinu Solaku šest godina i Fikretu Hodžiću pet godina. 

Sud je izrekao i sankciju firmi F. H. Srebrena malina koja je dužna da uplati 200.000 KM u budžet institucija BiH u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude i da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 694.000 KM.

Tužilaštvo BiH: Nismo zadovoljni oslobađajućim dijelom presude u predmetu Respiratori

Tužilaštvo BiH oglasilo se nakon prvostepene presude u predmetu Respiratori.

“Povodom prvostupanjske presude u predmetu Novalić Fadil i dr. (predmet Respiratori), u Tužiteljstvu BiH zadovoljni smo osuđujućim dijelom presude.

Nismo zadovoljni oslobađajućim dijelom, te ćemo nakon zaprimanja pisanog otpravka presude, donijeti odluku o ulaganju žalbe, na oslobađajući dio presude kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Advokatica Avdibegović: Ova presuda će se proučavati na pravnim fakultetima

Nakon izricanja presude u predmetu Fadil Novalić i drugi, javnosti su se obratili i advokatice Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića. Istakle su nezadovoljstvo presudom i ukazale na stvari koje smatraju da nisu presuđene u skladu sa zakonom.

Adovkatica Marsela Bajramović koja je pravni zastupnik bivšeg šefa Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka prvostepenom presudom na šest godina zatvora kazala je kako se ne slažu sa osuđujućim dijelom presude i da on ne proizilazi iz dokaza.

Navela je da će sve ostale komentare iznijeti u pismenom dijelu žale nakon što dobiju pismeni opravak presude.

Bajramović je ponovila stav sudije Branka Perića da se nekom ne može suditi za lošu procjenu zakona, ako je uopće i bilo toga.

“Mi smo tvrdili da je sve urađeno u skladu sa zakonom i uputama Agencije za javne nabavke”, kazala je Bajramović.

Advokatica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović rekla je da će se ovaj predmet izučavati na pravnim fakultetima.

“Ja sam rekla da će ovo biti predmet koji će se izučavati na pravnim fakultetima i hoće”, kazala je Avdibegović.

Istakla je da je razočarana odlukom i da zahvaljuje na hrabrosti predsjedavajućem vijeća sudiji Periću da iznese mišljenje i da se uspostavi takva praksa.

“Fikret Hodžić je osuđen za djelo koje mu nije stavljeno na teret. Osuđen da je potrošio 100.000 KM na način njemu poznat, a novac se nalaze na Sudu BiH”, rekla je Avdibegović.

Navela je da je obrazloženje protivno činjenicama i čak činjeničnom opisu koji je pročitan, a da je sve razočaravajuća poruka i da je razočaravjuće to što su se pisanja medija pokazala istinitim.

PRAVOSUĐE I POLITIČKI PROJEKTI Vidović: Sudija koji je potvrdio ‘Dobrovoljačku’ danas je presudio Novaliću

U Sudu BiH danas je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Branko Perić, izreklo presudu u aferi “Respiratori”. Podsjećamo upravo je sudija Perić izdvojio mišljenje na osuđujuću presudu.

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima. 

Kako je obrazložio Perić koji je izdvojio mišljenje tokom izricanja presude, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest, a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija putem koje je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne.

Vasvija Vidović jasno je kazala da je ovo vrlo ozbiljna situacija.

„Ovdje se radi o jednom političkom projektu. Od momenta hapšenja pa do danas redom su davali izjave Marinko Čavara, Čović, HNS. Zamislite HNS je postavljao i sam davao kvalifikacije događaju, potom Elmedin Konaković, Forto, na kraju Nikšić. Potom kao što ste mogli čuti od predsjedavajućeg vijeća, ambasada SAD-a. To je žalosno, i pokazalo je strašnu zainteresiranost da se predmet ovako završi. Zašto je to tako pokazat će vrijeme. Zabrinuta sam za stanje u pravosuđu“, kazala je Vidović.

Dodala je da ono što se čulo od sudije koji je izlagao mišljenje većine se u potpunosti ne slaže sa onim što je Perić pročitao kao izreku.

„Uveo je odjednom Asima, koji uopće nije bio u optužnici. Kako god presuda nije pravosnažna, mi ćemo uložiti žalbu“, kazala je Vidović.

Dodala je da je zabrinuta stanjem pravosuđa.

„Činjenica je da sa Općinskog suda ovdje dolaze sudije ili sudije koje nemaju nikakvog iskustva u krivičnim procesima. Hoću da kažem da je to onaj isti sudija koji je potvrdio optužnicu za Dobrovoljačku (Braco Stupar), nakon tri odluke međunarodnih sudova, nakon Suda u Hagu, onog u Londonu i Beču, rekla je Vidović. 

Na pitanje zašto Fadil Novalić nije došao na izricanje presude kazala je da je imao neodložnih obaveza, a da stranke nisu obavezne doći na izricanje presude.

Izvor: Naslovnica (nap.ba)

Sudija Branko Perić izdvojio mišljenje, bio je protiv presude Novaliću, Hodžiću i Solaku

Predsjednik sudskog vijeća koje je donijelo presudu u slučaju “Novalić i ostali” Branko Perić danas je imao izdvojeno mišljenje.

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević. Sa osuđujućom presudom nije se složio sudija Branko Perić i on je izdvojio svoje mišljenje.

Perić je kazao da je svjestan da to nije praksa, ali će ipak pročitati svoje izdvojeno mišljenje čija je suština da svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo. U izdvojenom mišljenju on smatra da tužioci nisu uspjeli dokazati da su se osuđeni udružili da bi na kriminalan način nabavili respiratore. Perić je dodao da su tužioci kao dokaze iznijeli poruke iz Viber grupe iz kojih mnogo toga nije jasno.

Podsjećamo, prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet godina, a preduzeću “Srebrna malina” presuđeno je da uplati 200.000 KM u budžet institucija BiH u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude i da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 694.000 KM.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe.

Jelki Milićević (HDZ), dopremijerki u Vladi FBiH, izrečena je jednoglasnom odlukom članova Sudskog vijeća oslobađajuća presuda

Klix

Oglasio se i Fadil Novalić: Borba se nastavlja, ovo je samo prvo poluvrijeme

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, osuđen je na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19.

Novalić se sada oglasio i na svom zvaničnom Facebook profilu.

“Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen. 

Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka. 

Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme. 

Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili – da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu”, napisao je Novalić.

Podsjetimo, Sud BiH je u srijedu, 5. aprila, izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima – suspendiranom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću.

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostepena presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

N1

Sud BiH saopćio detalje prvostepene presude u predmetu “Respiratori”

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena prvostepena presuda u slučaju “Respiratori” u kojoj su krivim proglašeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor firme “srebrena malina Fikret Hodžić i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi. Novalić je dobio četiri, Hodžić pet, a Solak šest godina zatvora, a sada su iz Suda BiH objavili detalje o presudi.

Istaknuto je da je presuda danas izrečena javno navodeći za šta su osuđeni okrivljeni u predmetu “Respiratori”.

“Optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić oglašeni su krivim, a pravna osoba ‘F.H. Srebrena malina’ d.o.o. Sućeska, Srebrenica, zastupana po odgovornom licu trećeoptuženom Fikretu Hodžiću, oglašena odgovornom da su radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke presude počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH (KZFBiH), a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. istog Zakona”, navedeno je u saopćenju Suda BiH.

Pojašnjeno je koliko su kazni zatvora osuđeni dobili i od kada one počinju važiti te za šta se pravno tereti i firma “Srebrena malina”:

  • Fadilu Novaliću kaznu zatvora u trajanju od četiri (4) godine. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme vrijeme tokom kojeg je bio uhapšen od 29.5.2020. do 31.5.2020. godine;
  • Fahrudinu Solaku za počinjeno produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZFBiH, utvrdio kaznu zatvora u trajanju od pet (5) godina, a za krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. KZFBiH, utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i šest (6) mjeseci, nakon čega je optuženom Fahrudinu Solaku izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest (6) godina. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme tokom kojeg je bio uhapšen od 28.5.2020. do 31.5.2020. godine;
  • Fikretu Hodžiću kaznu zatvora u trajanju od pet (5) godina. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme tokom kojeg je bio uhapšen od 28.5.2020. do 31.5.2020. godine;
  • Pravnom licu “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Sućeska, Srebrenica novčanu kaznu u iznosu od 200.000 KM.

“Od optuženog Fikreta Hodžića i pravnog lica “F.H. Srebrena malina“ d.o.o., Sućeska, Srebrenica se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 694.747,78 KM, od kojeg iznosa je dio u iznosu od 87.000,00 KM privremeno oduzet po potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Sud je optuženom Fadilu Novaliću i Fikretu Hodžiću izrekao mjeru sigurnosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih za izvršenje krivičnog djela kao u izreci presude”, pojašnjeno je iz Suda BiH.

Obrazložili su i oslobađajući dio presude.

“Optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F.H. Srebrena malina’ d.o.o. Sućeska, Srebrenica oslobođeni su od optužbe da su radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke presude počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZBiH, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZFBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 219. KZBiH, pranje novca iz člana 209. KZBiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. KZFBiH, krivotvorenje službene isprave iz člana 389. KZFBiH i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje iz člana 262. KZRS. Optužena Jelka Milićević oslobođena je od optužbe da je radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke presude počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZFBiH. Sud je oštećenu Federaciju Bosne i Hercegovine, zastupanu po Pravobranilaštvu Federacije Bosne i Hercegovine, uputio da eventualni imovinskopravni zahtjev ostvaruje u parničnom postupku”, istaknuto je.

U odnosu na osuđujući dio presude, naglašeno je da su optuženi obavezani da nadoknade troškove krivičnog postupka čiju će visinu Sud odrediti posebnim rješenjem nakon pribavljanja potrebnih podataka, dok troškovi krivičnog postupka u odnosu na oslobađajući dio presude padaju na teret budžetskih sredstava ovog Suda.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka.

N1

Ambasada SAD o optužbama da su oni ‘osudili’ Novalića: Lažno i obmanjujuće

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon optužbi da su oni utjecali na presudu Novaliću i drugima odnosno da su oni osudili Novalića.

“Dobili smo nekoliko upita novinara da komentiramo lažne i obmanjujuće optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država utjecala na sudski postupak u slučaju protiv Fadila Novalića i drugih”, naveli su na početku objave te uputili odgovor:

“Sjedinjene Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužilaštva i pravosuđa koje rade u ime građana ove zemlje na istrazi, procesuiranju i kažnjavanju korupcije, koja muči bosanskohercegovačku demokratiju i ekonomiju, i koja je pokretač toga mnogi građani ove zemlje da odu i grade živote za sebe i svoje porodice negdje drugdje.

Anketa za anketom i metrika za metrikom naglašavaju da građani nemaju povjerenja u ove institucije i da je korupcija sve gora. Uvijek smo apelirali na pravosudne institucije u BiH da za svoje postupke pozovu moćne na odgovornost.

Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojeg drugog sudskog postupka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo”, naveli su iz Ambasade.

BHDINFODESK

Related posts

Zbog izbornih prevara uhapšeni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta

Editor

Sarajevo: Promocija Monografije “Živa lomača – Pionirska ulica u Višegradu (14. juni 1992.)“

Editor

Naslijeđe ambasadora Fielda: Učinio da vizija razvoja Memorijalnog centra postane stvarnost

Editor

Leave a Comment