BiH

Misija OSCE-a pozdravlja usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

banner

Misija OSCE-a u BiH pozdravlja usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, zakona od vitalnog značaja za efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

Tokom proteklih nekoliko godina, Misija OSCE-a u BiH je pružala opsežnu podršku radnim grupama Vijeća ministara zaduženim za izradu ključnih politika djelovanja i pravnih dokumenata u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Usvojen je niz ključnih dokumenata, uključujući dopunu Procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH i prateći Akcioni plan, i novu Strategiju Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma, Procjenu rizika od organizovanog kriminala i Strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala.

Svi ovi dokumenti su sačinjeni uz visok stepen posvećenosti velikog broja institucija sa svih nivoa vlasti, uz hvale vrijednu lidersku ulogu Ministarstva sigurnosti BiH.

Radna grupa za izradu novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti je bila efikasna i konstruktivna u iznalaženju rješenja koji su rezultirali zakonom, koji je u velikoj mjeri usklađen sa preporukama Grupe država za finansijsko djelovanje (FATF). Ovakav pozitivan ishod doprinosi i političkom i ekonomskom prosperitetu Bosne i Hercegovine, od čega koristi imaju i građani i biznisi u BiH.

OSCE

Related posts

Produžen pritvor Almiru Čehajiću Batku

Urednik BiH Info Desk

Denis Zvizdić napustio SDA: Odluka nije bila laka

Urednik BiH Info Desk

Crnadak ‘optužio’ Tegeltiju za britanske sankcije Dodiku i Cvijanović?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment