BiH

Akcija ‘Profit’: Više osoba lišeno slobode, kriminal težak 30 miliona KM

banner

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva „Profit“. Akcija se izvodi po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda u Sarajevu. U ovom trenutku više osoba je lišeno slobode. 

Vrše se pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih osoba i devet pravnih osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 251. „Prevara u privrednom poslovanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona.

U odnosu na raniju akciju koja je provedena u oktobru 2019. godine istraga je proširena na više lica pa je tako 18 osumnjičenih osoba među kojima ima zvučnih imena.

Jedan od osumjičenih je i Zijad Blekić, vlasnik brokerske kuće Eurohaus, kao i Hasan Ćelam, dugogodišnji predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH. Ćelam je razriješen u decembru 2019. godine.

„Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa iskorištavanjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesija. Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih pappuira te višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 miliona KM“, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Cesija predstavlja ustupanje potraživanja novom vjerovniku odnosno cesija je ugovor kojim vjerovnik, (cedent ili ustupitelj) prenosi svoje potraživanje od dužnika (cesusa) na novog vjerovnika (cesionar ili primatelj). 

SIPA je još u oktobru 2019. godine po naredbi Kantonalno suda u Sarajevu i Tužilaštva KS izvršila privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jedne pravne osobe u ukupnom iznosu većem od sedam miliona KM.

Informacije kojima raspolaže Patria otkrivaju da je samo kod jednog osumnjičenog pronađeno više od pet miliona KM u kešu. Ukupno je tada pretreseno pet sefova kod komercijalnih banaka koje su koristile četiri osobe te su otkrivena i privremeno oduzeta novčana sredstva u iznosu od 598.970 EUR i zlatni nakit (9 zlatnih dukata, tri narukvice, tri ogrlice, četiri privjeska, sedam prstenova, devet lančića, sedam naušnica, dvije značke, broš, zrno bisera, kopča za naušnicu, zlatni zub, sat).

Tokom akcije je ukupno blokirano 7.071.961 KM lociranih na 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda (iznos od 2.218.498 KM i iznos od 2.481.536 eura)

Akcija Profit epilog je višegodišnje istrage oko nestanka novca NLB grupe Ljubljana kojom je trebala biti finansirana izgradnja dva objekta “Marijin Dvor” od čega bi jedan bio sjedište NLB grupe u BiH. Do izgradnje nikada nije došlo, a novac je nestao. Istragu je vodilo i tužilaštvo u Ljubljani jer je šteta po NLB grupu bila veća od 20 miliona maraka. 

U prevaru je uključeno nekoliko međusobno povezanih lica i firmi. NLB grupa Ljubljana započela je 2007. godine projekt izgradnje stambeno-poslovnog centra „Marijin Dvor“ u Sarajevu. 
Plan je bio da zajednička firma Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića Profit-invest, kupi novcem NLB grupe više od 16.000 metara kvadratnih zemljišta u Sarajevu, na kojem će poslije biti izgrađene dvije stambeno-poslovne zgrade. Vrijednost zemljišta je nešto više od 31 milion KM. Zemljište je u tom periodu bilo u vlasništvu preduzeća Unioninvest izgradnja objekata Sarajevo. Na čelu Unioninvest izgradnja objekata Sarajevo bio je Ibrahim Jusufranić, bivši direktor GRAS-a koji se sumnjiči za brojne malverzacije. Jusufranić je zemljište prodao kompaniji Profit-Invest za izgradnju sjedišta NLB Grupe u BiH. Prodajom je oštećena NLB Ljubljana kao investitor, a Jusufranić je navodno prema podacima kojima raspolažu istražni organi, u tom poslu stekao ogroman novac koji je kasnije investirao u pokretanje Univerziteta u Travniku. Jusufranić je preminuo u junu ove godine. U ovom predmetu osumnjičeni su i članovi njegove porodice. 

U vrijeme pregovora između predstavnika Profit-investa i NLB grupe, direktor Profit-investa bio je Daver Halilbegović, dok je Armin Mulahusić bio na čelu Eurohaus Investa, preduzeća koje je u vlasništvu također kontroverznog biznismena Zijada Blekića. Upravo je Blekić preko Eurohausa realizirao sumnjive transakcije, a onda je odlučio zatvoriti brokersku kuću. 

Više od 4,5 miliona KM namijenjenih za finansiranje projekta izgradnje zgrada završilo je na privatnim računima Halilbegovića i Mulahusića, na računima njihovih supruga kao i na računu firme Profit-Invest otvoren u UniCredit banci, nad kojim NLB nije mogla imati kontrolu.

Dio novca završio je i kao otplata kredita firme KS Investment Sarajevo, u vlasništvu supruga Halilbegovića i Mulahusića. Direktor ove firme je Daver Halilbegović. Istražitelji su otkrili da je više od 93.000 KM novca NLB grupe protuzakonito utrošen i na otplatu kredita brata Armina Mulahusića.

Patria

Related posts

30 godina od masakra na Markalama: Sjećanja ne blijede, krv je tekla do tramvaja

Veliki uspjeh: Pet medalja za BiH na svjetskom takmičenju masera

BHD Info Desk Administrator

Dušanu Ćulibrku potvrđena kazna od 20 godina zatvora

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment