Društvo

Memorijalni centar Srebrenica pozvao na borbu protiv negiranja genocida

banner

Iz Memorijalnog centra Srebrenica danas su, povodom godišnjice usvajanja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve zločina genocida i prevencije genocida, pozvali na zajedničko djelovanje i odgovornost civilizacije za borbu protiv negiranja genocida i prevenciju ponavljanja zločina genocida u svijetu.

– Lekcije holokausta, lekcije genocida u Srebrenici, lekcije genocida u Ruandi, danas stoje kao važna opomena i poziv na odgovornost svih nas da radimo na prevenciji genocida i drugih ratnih zločina. U Memorijalnom centru Srebrenica, kao instituciji uspostavljenoj od države Bosne i Hercegovine, ostajemo posvećeni našoj misiji – čuvanju istine i istraživanju zločina genocida u Srebrenici. Istovremeno, sa dužnom pažnjom i radom podižemo svijest o važnosti rada protiv govora mržnje i negiranja genocida. Danas je dan da se osvrnemo na ovu godinu, prepoznamo važne iskorake, ali i razmislimo šta zajedno možemo učiniti u 2021. godini. Ne možemo sami, možemo zajedno – poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Fena

Related posts

Večeras nakon akšam-namaza nastupa Nova 1442. hidžretska godina

Urednik BiH Info Desk

Zanimljivo: Kako je život u Bosni motivirao Claire Noone da postane advokatica

Gračanica: Bubrežni bolesnik Armin Ćurić, kojem su građani sakupili novac za transplantaciju, objesio se u dvorištu kuće

Editor

Leave a Comment