BiH

Bosna i Hercegovina dobila odobrenje za otvaranje pregovora sa EU

banner

Evropsko vijeće večeras je na samitu u Briselu dalo zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.Objavila je to na svom Twitter profilu novinarka Al Jazeere Balkans Arduana Pribinja.Šefovi država i vlada država članica odlučivali su danas o početku pregovora s BiH, na osnovu preporuke Evropske komisije (EK).Podsjetimo, EK prošle je sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u EU.Predsjednica EK Ursula von der Leyen je izjavila da je BiH, otkada je dobila kandidatski status u decembru 2022., napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.- Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina – poručila je Von der Leyen.Prema njenim riječima, BiH je sada u potpunosti usklađena s evropskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja.Von der Leyen je dodala da je BiH usvojila važne zakone.

Prve reakcije iz Predsjedništva BiH

Današnja odluka Evropske vijeća za otvaranje EU pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je odlična vijest za našu zemlju. Hvala Evropskom vijeću i zemljama članicama Evropske unije što su prepoznale važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, Zapadni Balkan i Evropu, kazao je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

“Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće bit popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na evropskom kontinentu”, naveo je Komšić.

U svakom slučaju ovo je važan trenutak za bosanskohercegovački put ka Evropskoj uniji, dodao je član Predsjedništva BiH.

Bećirović: Jedno od najvećih postignuća 

Povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao:

„Odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom predstavlja jedno od najvećih postignuća na našem putu ka punopravnom članstvu u EU. Danas Bosna i Hercegovina započinje novi i mnogo sveobuhvatniji proces saradnje s EU. Prepoznati su rezultati koje smo ostvarili i sada je jasno trasiran put Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU. Istovremeno, moramo biti svjesni da je pred nama mnogo posla na usklađivanju našeg zakonodavstva s evropskim zakonodavstvom, kao i provedbi reformi s ciljem jačanja demokratskih institucija i vladavine prava.

EU je svoju odluku temeljila na dva važna aspekta. Prvi, da je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana ostvarila veći napredak nego u cijeloj prethodnoj deceniji. Rezultat je to predanog rada državnih institucija Bosne i Hercegovine. Drugi važan aspekt odnosi se na geopolitički značaj ove odluke EU u smislu jačanja stabilnosti i sigurnosti cijelog evropskog kontinenta.

Za prihvatanje takvog pristupa bila je potrebna snažna diplomatska akcija i kontinuirana saradnja s evropskim partnerima i ključnim saveznicima Bosne i Hercegovine. Jačanje stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, kao nerazdvojni dio procesa evropskih i euroatlantskih integracija, bio je u fokusu mojih brojnih razgovora s najvišim evropskim zvaničnicima”, kazao je Bećirović.

Pogledajte zaključak Evropskog savjeta za BiH

Ovo su zaključci:

  • Pozivajući se na deklaraciju iz Granade, Evropski savjet je sagledalo pripreme za proširenje i unutrašnje reforme, podsjećajući da rad na oba kolosijeka mora napredovati paralelno kako bi se osiguralo da i buduće države članice i EU budu spremne u vrijeme pristupanja. Evropski savjet će se na predstojećem sastanku pozabaviti unutrašnjim reformama s ciljem usvajanja zaključaka o mapi puta za budući rad do ljeta 2024. godine.
  • Nadovezujući se na preporuku Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropski savjet odlučuje da otvori pristupne pregovore sa BiH. Evropski savjet poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Savjet usvoji u trenutku kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine.
  • Evropski savjet pozdravlja napredak Ukrajine i Republike Moldavije u napredovanju u neophodnim reformama na njihovom putu prema EU. Nakon podnošenja nacrta pregovaračkih okvira za Ukrajinu i Republiku Moldaviju, Evropski savjet poziva Savjet da ih brzo usvoji i da bez odlaganja nastavi s radom. 
  • Evropski savjet prima na znanje tekuće napore Gruzije i ohrabruje zemlju da napreduje u neriješenim prioritetnim reformama, 

BHDINFODESK

Related posts

Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću određen jednomjesečni pritvor, stigli su u zatvor Vojkovići

Copo Sejo

General Sakib Mahmuljin osuđen na 8 godina zatvora

Editor

NEZAPAMĆEN ZLOČIN BEZ PROCESUIRANJA I KAZNE

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment