BiH dijaspora

USAID: Povezujemo domaće kompanije sa ekspertima iz dijaspore

banner

Vlada Sjedinjenh Američkih Država je putem USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“ pozvala je kompanije BiH da se prijave za poziv za povezivanje i posredovanje u izvozu s ekspertima iz dijaspore programa u okviru kojeg stručnjaci iz dijaspore porijeklom iz BiH imaju priliku posjetiti domovinu i povezati se sa domaćim kompanijama, te kroz zajedničke aktivnosti istražiti mogućnosti posredovanja i pripreme za izvoz usluga ili proizvoda iz naše zemlje.
Cijeli program se realizuje u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH , Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Federacije BiH .

Prema riječima Conrtney Chubb iz USAID-a , skupili smo komore kako bismo uspostavili partnerstva koja će donijeti nove ekonomske prilike za domaće kompanije u BiH.USAID kroz ove aktivnosti želimo dovesti posrednike za izvoz iz dijaspore koje komore potom povezuje sa odgovarajućim kompanijama, aplikantima za ovaj poziv. Ovo je  prilika da ljudi sa bogatim međunarodnim iskustvom pruže savjete o tome kako se kompanije mogu bolje pripremiti za izvoz na određena tržišta, ili ukoliko su već spremne dobiti informacije o izvoznim prilikama, , identifikaciju potencijalnih klijenata i slično. BiH u djaspori dobro poznaju tržište zemalja u kojima žive, stoga je ova vrsta pomoći izuzetno dragocjena.Da biste postigli međunarodni uspjeh morate poznavati lokalne jezike, kulturu, pravila ii procedure, te je ovakva saradnja ključna.Zato vas pozivamo da se prijavite na ovaj program i iskoristite priliku za kvalitetne kontakte, naglasila je Conrtney Clubb iz ASAID-a .Poziv je otvoren do 15 aprila 2024 godine, a realizacija posjete, edukacije i saradnje će se provesti od 15.5. do 15 .10 ove godine.

Pozivamo sve zainteresovane kompanije da se odazovu na poziv i saznaju kako se najbolje pripremiti za izvoz na međunarodno tržište kroz razmjenu iskustava sa ekspertima iz dijaspore, istakla je Aida Vidimlić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.
Info sesije o ovom pozivu bit će održane u Sarajevu (Vanjskotrgovinska komora BiH, 21.3., 11h) u Banja Luci (Privredna komora Republike Srpske , 26.3. 11 h) u Bihaću (Privredna komora Unsko-Sanskog kantona 3.4, 11h) i Mostaru (Hotel Bristol, 8.4.10h).
Privredna komora FBiH pruža punu podršku procesu stvaranja globalne bh poslovne zajednice, to možemo uraditi i kroz ovu vrstu povezivanja sa posrednicima za izvoz iz dijaspore, istakao je Mirsad Jašarspahić iz Privredne komore Federacije BiH.

Dijaspora predstavlja ogroman ekonomski potencijal za domaću ekonomiju, to je baza novih znanja, značajnih informacija na stranim tržištima . Saradnja Privredne komore RS i USAID-ovog projekta „Dijaspora Invest“ pristupa povezivanju naše dijspore sa našom privredom u cilju jačanja poslovnih veza i širenja poslovnih mogućnosti, naglasila je Dragana Kokot iz Privredne komore RS.
Svi zainteresovani mogu aplicirati putem online aplikacije : https:II bit.Iy/ export-dijaspora, saopćeno je iz USAID Dijaspore Invest Projecta.

Duška REBIĆ

Related posts

Manekenka Nermina Mekić-Pieters uspješna i u konjičkom sportu: Kao i svim Bosancima i Hercegovcima u dijaspori i moja je želja da jednog dana predstavljam svoju domovinu na nekom od značajnih takmičenja

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 309: HVALA FATI SULJIĆ

Editor

LUKSEMBURG: IN MEMORIAM FERID MURATOVIĆ-KNJIŽEVNIK  (1973-2023)

Editor

Leave a Comment