BiH dijaspora

U Rijeci i Poreču i obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

banner

Rijeka

U organizaciji Koordinacije bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije prigodno je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u evropskoj prijestolnici kulture Gradu Rijeci.
Zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke i predsjednica gradskog vijeća su priredile prijem u uredu gradonačelnika g. Filipovića a istom su nazočili gosti iz Sarajeva dr. Ivo Komšić i književnik Hadžem Hajdarević a u ulozi domaćina nazočili su predsjednik bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke dr. Mensur Ferhatović i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović.

Gradska Vijećnica Rijeka

Poslije prijema uslijedila je tribina sa gostima iz Sarajeva koji su govorili o značaju bosansko-hercegovačke nezavisnosti. dr. Ivo Komšić je govorio Dejtonskom mirovnom sporazumu i o onima koji ga posve krivo tumače. U nastavku tribine promovirao je i svoju autorsku knjigu “Tuđmanov haški profil” za koju je bio izrazito velik interes. Prof. Hajdarević je govorio o historijskim datumima i strategijama koj su nas u svim prijašnjim uređenjima vješto isključivala iz diskursa javnog djelovanja i odlučivanja. Naglasio je da mu je dr. Komšić jedna od insparitvnijih političkih ličnosti u našoj domovini.
Drugi dio programa je bio zabavnog karaktera a održan je u HKD-u Sušak. Program je bio dosta šarolik, multinacionalan i izrazito bogat a sudjelovali su Mješoviti pjevački zbor BNZ za PGŽ “Sevdalije” i njihova folklorna grupa “Riječki biseri”. Publika je uživala u nastupima slovačke, rusinske i ukrajinske nacionalne manjine ali i u izvornim pjesmama KD “Izvor” sa Viškova i sevdalinkama Vinka Staminića. Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice, Denis Beganović prisutnima je predstavio svoj književni uradak “Jezik naš bosanski”

Gradska vijećnica Rijeka

Poreč

Bošnjaci u Istri obilježili su u porečkom Obrtničkom domu Dan nezavisnosti BiH, jedan od najvažnijih praznika svoje matične države. U nazočnosti domaćina i mnogobrojnih gostiju te predstavnika ostalih nacionalnih manjina koje žive u Istarskoj županiji, nakon himni Lijepa naša domovino, Jedna si jedina i Krasna zemljo Istro mila, minutom šutnje i učenjem fatihe odana je počast svim braniteljima koji su ugradili svoj život u temelje svojih dviju domovina – Hrvatske i BiH – od Vukovara, Škabrnje, Prijedora, Srebrenice i dalje. U ime domaćina Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Poreča, Istarske županije, Bošnjačke nacionalne zajednice Poreč sve je pozdravio i dobrodošlicu zaželio Amir Rešidović koji je vodio program i na kraju ga zaključio izvedbom pjesme o Bosni na gitari. Kako je istaknuo obilježava se 30. godišnjica nezavisnosti BIH, jednog od najvažnijih datuma u povijesti BIH, Dan nezavisnosti. U kulturno umjetničkom dijelu programa sudjelovali su KUD Buzetski biseri i učenica Ajla Huzejinović. Predsjednik vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Poreča i nacionalnih zajednica grada Poreča Đemal Saračević istaknuo je da se ovdje osjeća kao domaći dok se u isto vrijeme u BiH ljudi koji vode državu ne mogu dogovoriti pa vuku svatko na svoju stranu dok im drugi drži uzde.

Obrtnički dom Poreč

Dan nezavisnosti čestitao je i izaslanik predsjednika koordinacije Vijeća i predstavnika Bošnjaka RH i predsjednika Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić. Podsjetio je na povijest BIH od 9. stoljeće i vrijeme nekrunisanog kralja Bosne Kulina Bana pa do danas.Točno prije 30 godina 29. februara i 1.marta 1992. održan je referendum o nezavisnosti BiH od SFRJ, na kojem su se hrabri i dostojanstveni pripadnici različitih etničkih i vjerskih zajednica izjasnili za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda, Muslimana, Srba i Hrvata kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. Na referendumu je izašlo oko 64% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%.
BiH je svoju nezavisnost proglasila 1. marta 1992. Zemlje članice EU su 6. aprila 1992. priznale BiH, a iste godine 7. aprila su je priznale SAD kao nezavisnu i suverenu državu. Republika BiH je 22. maja primljena u UN.

Nažalost u isto vrijeme oružani sukobi u BiH prerasli su u pravu agresiju koja je prouzrokovala ogromne ljudske žrtve i patnje kao i materijalna razaranja. Međutim, uspješnim otporom agresiji građana, predvođenih armijom BiH na čelu s predsjednikom predsjedništva Alijom Izetbegovićem i zalaganjem Vlade Republike BiH za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državno pravni i povijesni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom zaustavljen je krvavi rat i završena agresija na BiH. Dejtonski sporazum potvrdio je BiH kao samostalnu i suverenu državu u europskoj i svjetskoj obitelji država, prema kojem se BiH sastoji iz dvije administrativne jedinice: Federacije BiH i Republike Srpske te Brčko distrikta koji ima poseban status i ne pripada ni jednom entitetu. Temeljem Dejtonskog mirovnog sporazuma donesen je Ustav BiH po kojem je BiH priznata kao nezavisna suverena država s punim pravnim subjektivitetom, temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euro-atlantske integracije. Međutim, BiH se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži ured visokog predstavnika.

Muratagić se zahvalio hrvatskoj domovini i Istarskoj županiji, istinskim prijateljima koji su za vrijeme agresije na BiH pomagali BIH, primili i zbrinuli najveći dio izbjeglih i prognanih iz BiH, mada smo i sami bili u ratnom sukobu.
Posebno bih se danas zahvalio svima onima koji su hrabro i dostojanstveno stali u obranu BiH, obranili njene granice, sačuvali je i pružili nam mogućnost da danas obilježavamo Dan nezavisnosti i zato moja draga i jedina BiH sretan ti Dan nezavisnosti, rekao je Muratagić te pozvao sve da i dalje u Istri nastave kao i do sada graditi kulu zajedništva jer zajedništvo nema alternative. Osudio je agresiju Rusije na Ukrajinu podržavajući teritorijalni integritet Ukrajine a svoj je govor završio riječima „Ne daj Bože da se to ponovi u BiH“. Član Savjeta za nacionalne manjine RH Ishak Hodžić istaknuo je da su Bošnjaci dali veliki doprinos u obrani i izgradnji Hrvatske pa se time mogu svi ponositi. Imam Elvedin ef. Posavljak izrazio je solidarnost i suosjećanje s narodom Ukrajine
-Znam što znači rat. Kada je bio u BiH bio sam u petom razredu osnovne škole. Mir nema alternativu i cijenu. Ovdje u Istri smo našli mir i sreću i dužni smo to čuvati zbog svih koji ovdje žive, rekao je efendija Posavljak.
Porečki gradonačelnik Loris Peršurić čestitajući svim Bošnjacima Dan nezavisnosti prisjetio se bivših turbulentnih vremena uz želju da se ona više ne ponove iako Istra nije doživjela ratne strahote ali je pokazala zajedništvo.

Ovdje smo pokazali zajedništvo i zajedno gradili jednu od regija u kojoj se danas najkvalitetnije živi. Siguran sam da ćemo i dalje zajedno funkcionirati na dobrobit svih naših građana, rekao je Peršurić a zamjenik Istarskog župana Tulio Demetlika čestitajući u ime župana svim Bošnjacima njihov praznik rekao kako je ovo veliki dan za BiH.

U ovoj maloj dvorani vidim bogatstvo koje imamo u Istri a to je suživot, mir, multikulturalnost i uvažavanje različitog mišljenja. To bogatstvo je u nama, danas se osjećam kao prijatelj ne samo Bošnjaka nego svih manjina koje žive u Istarskoj županiji i koji stvarju uvjete za bolji život svih. Prolazimo kroz teška vremena, događaj u Ukrajini nas podsjećaju na ono što smo i mi prošli iako su Istru zaobišla ratna događanja. Sačuvajmo ovaj mali trokutić na koji smo ponosni, zaključio je Demetlika uz poruku da vrijednosti koje imamo, a to su mir, sloboda, demokracija i suživot i dalje treba njegovati zbog suživota naše djece

Izvor: GLAS ISTRE
Foto: Tihomir Geršner

Related posts

LUKSEMBURG: AMILA PAČARIZ OBRAZOVANJEM DO USPJEHA U ŽIVOTU

Urednik BiH Info Desk

Izašla iz štampe knjiga “Pamćenja i opomene”, autora Dr. Emira Ramića

BHD Info Desk Administrator

Glasanje na Općim izborima u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH: Sa najavljnih 30 spalo na 21 lokaciju

Leave a Comment