BiH dijaspora

New York za žrtve genocida u Srebrenici

banner

U povodu 11. jula – Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u Astorija Parku u Queensu (NY), koji se prostire preko puta potnatog Manhattana – NYC i Ujedinjenih Nacija, i uz obalu East River, preživjele žrtve i potomci žrtava genocida održali su mirnu šetnju i kulturom pamćenja sjećajući se Bošnjakinja i Bošnjaka koji su krvavog jula 1995., kada su kroz planinske vrleti prošli golgotu spašavajući goli život od velikosrpskih genocidnih hordi koji su okupirali enklave Srebrenicu i Žepu, preživjele žrtve svjedoče da su pješačili više od 100 kilometara kako bi spas pronašli u Kladnju i drugim slobodnim teritorijama pod kontrolom Armije RBiH.

Na komemorativnoj šetnji je učestvovala i Amra Hadžović, ministar – savjetnik u Stalnoj Misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku.

Iz New Yorka poruka je jasna, pamtimo i ne zaboravljamo genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini!

Nažalost preko deset hiljada civila je brutalno pobijeno, i to mahom dječaka i mladića, njihovih sestara, očeva, djedova, dajdži, amidža, rođaka… najmlađa žrtva je Fatima Muhić koja je rođena 11. jula 1995., i neposredno nakon rođenja srpski zločinac ju je ubio. To se mora znati, pričati, pamtiti!!!

Podsjećamo, u Srebrenici i Žepi našlo je više od 40.000 prognanika iz više gradova Podrinja, kraj 1992. i početak 1993. Prijetila je humanitarna katastrofa, tim razlogom Vijeće sigurnosti UN 16. aprila 1993. usvaja Rezoluciju 819 kojom Srebrenicu proglašavaju “zaštićenom zonom”. Tada šalju Unprofor snage pod “zakletvom” da će štiti “zaštićenu zonu”, razoružavaju jedinici ARBiH, da bi dvije godine kasnije izdali civilno stanovništvo, nakon izdaje i pada Srebrenice prepustili ih srpskim krvoločnim hordama da se nad njima iživljavaju.

Kompletbno političko i vojno rukovodstvo bosanskih Srba je kažnjeno doživotnim i višegodišnjim robijama mzbog počinjenog genocida. Republika Srbija je blago kažnjena za nesprječavanje genocida, a danas je ujedno utočište za desetine hiljada srpskih zločinaca. Veliku odgovornost ima i Tužilaštvo i Sud BiH koji opstruraju procesuiranja srpskih ratnih zločinaca.

U ponedjeljak, 11. jula u Memorijalnom centru žrtava genocida u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci pedeset žrtava genocida. Do sada su 6.652 identifikovane žrtve genocida našle smiraj u Potočarima, dok su 237 žrtava genocida po želji porodice ukopani u porodičnim mezarjima, za više od 1000 žrtava se jo uvijek traga. Iako je u se govori da su pitanju 8372 žrtve, svjedoci genocida tvrde da je taj broj iznad deset hiljada.

11. juli – Dan žrtava genocida u New Yorku je će biti priređen tadicionalni komemorativni program i podizanje državne zastave Bosne i Hercegovine u Bowling Green Parku (Wall Street) u Manhattan-u u 12pm.

BHICNY poziva sve građane, prijatelje i borce za istinu da zajednički nastavimo sa kulturom pamćenja i sjećanja na žrtve genocida – da se nikada ne zaboravi!

iZVOR: NEW YORK ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI — Bosnjaci.Net

Related posts

Chicago: Veliki bilbord u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

Od danas nova pravila za ulazak u Švicarsku

Urednik BiH Info Desk

SREBRENICA: JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA OBNOVU I REKONSTRUKCIJU STAMBENIH OBJEKATA I PODRŠKU ZA ODRŽIVI POVRATAK

Leave a Comment