BiH dijaspora

Stuttgart: BiH građani odali počast žrtvama srebreničkog genocida

U organizaciji brojnih kulturnih, vjerskih, privrednih i drugih udruženja iz Baden-Württemberga a pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu, organizovana je prigodna manifestacija u povodu obilježavanja 26 godina od počinjenog genocida u Srebrenici.

image

U gradovima Stuttgart (dvije lokacije), UlmKarlsruheRavensburgKirchheim TeckSindelfingenPhilippsburg Gaggenau, u periodu od 8. do 11. jula 2021. godine predstavljene su izložbe fotografija genocida u Srebrenici, prikazani dokumentarni filmovi o genocidu i organizovane prigodne tribine na temu genocida u Srebrenici. Gost pomenutih skupova bio je bosanskohercegovački novinar i publicista Salih Brkić, koji je svojim objektivom i prisustvom na stratištima živi svjedok počinjenog genocida.

11. jula 2021. godine u Stuttgartu je održana centralna manifestacija za B-W regiju. Okupljanje preko 5.000 učesnika Marša mira Stuttgart 2021, koji su željeli na prigodan i dostojanstven način odati počast svim žrtvama genocida, otpočelo je ispred zgrade Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu, odakle je kolona krenula glavnim ulicama grada do jednog od glavnih trgova Schillerplatz, gdje se održao završni dio obilježavanja. Mirnom šetnjom upućena je jasna poruka da se genocid u Srebrenici neće nikada zaboraviti i da se bh. građani koji su razasuti po cijelom svijetu nikada neće umoriti i posustati u borbi za pravdom i istinom.

image

Centralnoj manifestaciji su pored više hiljada građana prisustvovali i zastupnik Bundestaga gosp. Josip Juratović, konzul Hrvatske u Stuttgartu gosp. Ivan Bulaja, generalni konzul Republike Kosovo u Stuttgartu gosp. Imer Lladrovcizastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gosp. Safet Softić, istaknuti bh. novinar i publicista Salih Brkić kao i mnogi drugi predstavnici zemlje domaćina i diplomatskog kora. 

Uz bogat kulturno-vjerski program i obraćanje prisutnih zvanica i organizatora, upućene su i brojne poruke mira, suživota, međusobne tolerancije i razumijevanja ali i poruke modernom svijetu da prećutno ne tolerišu produžetak genocidnih politika u BiH.

image

Moja BiH

Related posts

Predstavljamo: Amir Hamidović vijećnik u Belgiji

Slovenija: Denis Avdić porijeklom iz Gračanice devet godina vodi popularnu emisiju jutarnjeg programa “Denis Avdić Show”

Od danas avionska linija Amman-Sarajevo

Editor

Leave a Comment