Video

Mladi inženjer u BiH pravi robote, koštaju do 250.000 eura

banner

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inženjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, u kojima se znanje i rad cijene, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima.

Te 2019. u skromnim uslovima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju industrijskih robota. Kao mlad inženjer imao je nesebičnu pomoć oca Ameta, iskusnog metalca, pa su započeli proces robotizacije iz Gračanice, pišu Nezavisne.

Nakon što su proširili proizvodni prostor svoje uspjehe prezentirali su i na 12. sajmu preduzetništva i obrta „Grapos Expo“.

Štand na kojem je dominirao veliki robot za zavarivanje, a do njega manji koji je kuhao kafu i usluživao brojne posjetioce izazvao je oduševljenje mnogih.

U Pedićevoj firmi proizvedeno je u posljednjih godinu i po više od 30 robota, a jedan košta oko 250.000 eura.

Trideset posto robota je izvezeno u susjedne zemlje, ostatak je u Bosni i Hercegovini.

Sada su planovi veći. Za njegovu firmu i robote iz Gračanice čulo se nadaleko, pa su se i vlasnici autoindustrije iz Njemačke zainteresovali.

Asim Pedić rekao je da su za predstavljanje na tom sajmu izdvojili četiri robotske ćelije. Osim posebne atrakcije robota konobara, tu je i robotska ćelija za zavarivanje, zatim za opsluživanje CNC mašina, kao i jedan robot koji vrti reklamu firme.

 RSE

Related posts

Inzko: O BiH odlučuju Bosna, Biden, Brisel, Berlin! Neće Dragan i Bakir krojiti Izborni zakon!

Urednik BiH Info Desk

Blagajska tekija očarava turiste: Zapis o blagajskoj tekiji iz 1664. godine

BHD Info Desk Administrator

Dženana & Dženana – Sevdalinka “Razbolje se Sultan” u duhu klasične muzike

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment