Svijet

Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo marketinšku agenciju Mania zbog organizacije i promocije neustavnog 9. januara

banner

Danas je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva primjenila režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu na bosanskohercegovačku firmu koja je uključena u podrivanje Ustava ove zemlje.

Ambasador Julian Reilly rekao je da je marketinška agencija Mania značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah.

Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom”, istakao je Reilly.

Ujedinjeno Kraljevstvo je brzo odgovorilo na aktivnosti u Bosni i Hercegovini koje prijete da naruše ustavni poredak i destabilizuju mir.

Bh. marketinška agencija Mania je sankcionisana u sklopu režima sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu, samo nekoliko dana nakon što je ispunila ugovorne obaveze da organizuje nezakonite javne proslave takozvanog “Dana Republike Srpske” 9. januara.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u više navrata proglasio organizaciju proslava na taj datum neustavnim i diskriminatornim.

Današnje sankcionisanje uključuje zamrzavanje sredstava i onemogućit će agenciji Mania da posluje sa kompanijama iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo podvlači čvrstu predanost Ujedinjenog Kraljevstva da štiti stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Leo Docherty, ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu, je rekao:

“Reputacija agencije Mania je sada sa pravom ukaljana, nakon što je profitirala od proslava za koje se zna da su nezakonite i koje samo vode ka podjelama među narodima Bosne i Hercegovine. Naše mjere poduzete danas trebaju poslužiti kao upozorenje drugima, bilo da su to političari ili kompanije, kojima je cilj da destabilizuju zemlju. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da podržava i štiti mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i široj regiji Zapadnog Balkana.”

Datum “Dana Republike Srpske” obilježava jednostrano proglašenje nezavisnosti koju su donijeli lideri bosanskih Srba 1992. godine, što je prethodilo ratu u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i druge ličnosti su prethodnih godina ovaj događaj koristili kao način promovisanja retorike secesionizma i kršenja Ustava zemlje, za negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca presuđenih za zločine protiv čovječnosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo je predsjedniku Dodiku, kao i njegovoj političkoj saradnici Željki Cvijanović, izreklo sankcije u aprilu 2022. godine zbog korištenja njihovih funkcija za rad na de facto otcjepljenju Republike Srpske i zbog upotrebe govora mržnje s ciljem pobuđivanja etničkih tenzija.

Republika Srpska je jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine, uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je okončao sukobe u novembru 1995. godine, nakon rata u Bosni i Hercegovini.

Patria

Related posts

Sutra počinje zimsko računanje vremena

BHD Info Desk Administrator

U znaku pandemije širom svijeta dočekana Nova godina

BHD Info Desk Administrator

Balkanski narko bosovi u Dubaiju pronašli sigurno sklonište

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment