Svijet

Republika Irska otvara ambasadu u Bosni i Hercegovini

banner

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine jučer je saopćilo da će Republika Irska otvoriti svoju ambasadu u našoj zemlji. 

“Dobre vijesti za našu BiH. Još jedna ambasada otvorit će svoja vrata u Bosni i Hercegovini. Ovaj put riječ je o Irskoj. Dobro došli prijatelji”, naveli su iz ministarstva.

Ministar vanjskih poslova i odbrane Irske Micheál Martin najavio je danas otvaranje pet novih prekomorskih misija u okviru programa Global Ireland.

Vlada Irske je dala odobrenje za otvaranje novih ambasada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji, te novih generalnih konzulata u Malagi i Melburnu.

Vlada Irske je razgovarala i o mogućnosti prisustva misije u budućnosti u Crnoj Gori, s obzirom na snažnu podršku Irske njenoj kandidaturi za EU.

Govoreći nakon sjednice ministar Micheál Martin je rekao:

“Irska širi svoje postojeće mreže i gradi nova partnerstva širom svijeta. Ova odluka će dovesti do 27 novih misija otvorenih od 2018. Ovo proširenje pojačava glas Irske u svijetu.

Naše nove ambasade u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji jasna su izjava o posvećenosti Irske proširenju EU. Ovo predstavlja veliko povećanje naše investicije u zapadni Balkan i istočno susjedstvo, gdje smo snažan zagovornik regionalne stabilnosti i postkonfliktnog pomirenja. Zemlje u regionu gledaju na Irsku kao na primjer kako neka zemlja može imati koristi od Evropske unije i doprinijeti njoj.”

BHDINFODESK

Related posts

Austrija od marta uvodi oštre kazne, svatko tko previše prekorači brzinu suočit će se s oduzimanjem vozila

AZERBEJDŽAN NA GLOBALNOJ SCENI-EKONOMSKI RAST I DOPRINOS DIJASPORE

Copo Sejo

Engleska: Banjalučaninu 11 godina zatvora zbog krijumčarenja 96 kilograma kokaina

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment