Sport

Bosanac Nihad Hasečić fudbalski trener na Islandu: Uspjeh ove male zemlje je “posljedica” dugogodišnjih ulaganja u infrastrukturu i edukaciju trenera

banner

Cjelokupna svjetska sportska javnost bruji o velikom uspjehu reprezentacije Islanda koja se plasirala na naredno Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Kako je to pošlo “za nogom”reprezentaciji zemlje koja broji svega 335.000 stanovnika, pitali smo Nihada Hasečića, bivšeg igrača Sloge iz Ilijaša, Lirije Prizren i Rudara Kaknja, a sada trenira na Islandu. Nihad je u ovoj ostrvskoj zemlji od 1998. igrao za ekipu UMF Sindri gdje je i započeo trenersku karijeru i vodio sve selekcije u klubu. Danas je trener sa UEFA “A” licencom u omladinskoj školi premierligaša Grindavik i trener u školi fudbala “Errea i Heimsfer” koja djeluje po programu i zamisli trenera A reprezentacije Islanda Heimira Hallgrimssona.

“Moram vam reći da je ovo, zaista, historijski dan u islandskom fudbalu. Nacionalna selekcija se plasirala na finalni turnir za svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji poslije pobjede nad Kosovom 2:0. Jedan nevjerovatan uspjeh igrača i stručnog tima i svih onih koji su imali dodir s timom. Rast islandske reprezentacije je počeo prije 6 godina kada su tim preuzeli Lars Lagerbach i Heimir Hallgrimsson. U to vrijeme je islandski tim bio na 112 mjestu FIFA-ine ljestvice. Već 2013. tim se plasirao u baraž za SP u Brazilu gdje su u dvije utakmice u doigravanju izgubili od Hrvatske i već 2014. su stigli na 34 mjesto FIFA-ine tabele koje je do tada bilo njihovo najveće dostignuće. U tom trenutku Island je bio najbolje plasirani od nordijskih zemalja. Godinu kasnije (2015.) kao drugoplasirani, osigurali su plasman na EP-u u Francuskoj i prvi puta se plasirali na jedno veliko takmičenje. Na Evropskom prvenstvu prave iznenađenje i ulaze među 8 najboljih, gdje ispadaju od domaćina Francuske. Taj plasmanim je omogućio da ove godine dođu na 19 mjesto FIFA-e i u ovim zadnjim kvalifikacijama za SP u Moskvi pobjeđuju u svojoj grupi ispred Hrvatske, Ukrajine, Turske, Finske i plasiraju se direktno na SP. Sa stanovništvom od samo 335.000, Island je postao najmanja zemlja koja se kvalifikovala na završnicu  SP-a.”

Ovi uspjesi nacionalne selekcije Islanda nisu došli preko noći, kako je sve počelo?

“Svi ovi uspjesi su posljedica dugogodišnjih ulaganja u infrastrukturu i edukaciju trenera. Prva značajna ulaganja su počela 2004. izgradnjom malih terena sa umjetnom travom dimenzija 30×18 metara širom zemlje. Tako da je u periodu 2004.-2008. napravljeno 111 igrališta. To je omogućilo masovnost i sve više djece je počelo trenirati fudbal. Sljedeći korak je poduzet izgradnjom velikih dvorana sa umjetnom travom da bi se fudbal mogao igrati u zimskom periodu i svih 12 mjeseci u godini. Danas imamo 7 dvorana s velikim terenom i isto toliko s pola terena, kao i veliki broj igrališta vani s najkvalitetnijom umjetnom travom. Velika većina klubova, bez obzira na to u kojem rangu se takmičili, imaju izuzetno dobre uvjete za treniranje i odigravanje utakmica. Island je razvio jedinstven model u razvoju igrača na kojim druge zemlje mogu učiti. Oni su stavili poseban naglasak na edukaciju svih trenera na svim nivoima. Ne postoji mnogo zemalja u kojima početnici u nogometu odmah dobiju kvalificirane trenere. Poseban naglasak je na starosnoj dobi od 8 do 12 godina i oni su posebno važni, njih treniraju najbolji treneri. Oni u startu dobijaju najbolje fudbalsko obrazovanje od kvalificiranih trenera u halama i igralištima sa dobrom umjetnom travom svih 12 mjeseci u godini. Oni koji prate islandski fudbal duže vremena znaju da svake godine dobijamo sve više talentovanih igrača s boljom tehnikom, boljom frekvencijom pokreta, prijemom i predajom lopte što ranije nije bio slučaj. U nogometnom savezu Islanda postoji trener koji je zadužen za razvoj i praćenje talenata i uz pomoć trenera reprezentacije je zadužen za istraživanje i praćenje talenata u čitavoj zemlji. On svaki tim godišnje posjeti dva puta i drži treninge s talentiranim igračima kako muških tako i ženskih selekcija. Tako da može da prati veliki broj igrača, a ujedno da ih priprema za reprezentativna okupljanja. Sve mlađe selekecije imaju okupljanja od oktobra do aprila dva puta mjesečno preko vikenda i održavaju treninge, utakmice i razna testiranja. Uz to, najbolji se redovno vode na kampove u Španiji gdje dodatno stiču svoju fudbalsku vještinu.”

Tekst i foto: BHDINFODESK

Na ovoj slici (ispod) je prvi trener islandske reprezentacije Heimir Hallgrimsson, do njega njegova supruga fitness-trenerica, pa do nje trener golmana Islanda Guðmundur Hreiðarsson. Zatim Nihad Hasečić, pa trener U 16 Freyr Sverisson. Slika je sa škole fudbala u Španiji 2016. Pinatar Arena gdje smo imali preko 60 djece sa Islanda.

Related posts

Tužna godišnjica: Trinaest godina od ubistva navijača FK Sarajeva, Vedrana Puljića za koje još niko nije odgovarao

Urednik BiH Info Desk

Lana Pudar okitila se bronzom na Svjetskom kupu

Editor

Kvalifikacije za Eurobasket 2022.: Bosna i Hercegovina savladala Bugarsku

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment