Dopunske škole

Stuttgart: Održan sastanak rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH

banner

Protekle sedmice u Stuttgartu je održan sastanak rukovodstva i aktivista Saveza dopunskih škola BiH, na kojem je razgovarano o početku nove školske godine u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku u Njemačkoj i dokumentu Politika o saradnji sa iseljeništvom, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo na 99. djednici održanoj 18. 04. 2017. godine.

Sa zadovoljstvom je konstatirano da su u toku aktivnosti na otvaranju dopunskih škola BiH u njemačkim gradovima Kasselu i Brabraunschweigu, skorom početku nastave u Sindelfingenu, u belgijskom Gentu i Australiji, ali i istaknuta zabrinutost zbog slabljenja interesovanja i smanjenja broja učenika u odjeljenjima dopunske škole BiH u nekoliko gradova Njemačke, poput Reutlingena, Ulma i Pfalzgrafenweilera, saopćeno je iz Saveza dopunskih škola BiH.

Kako je istaknuto na sastanku, najveći razlozi za to su, osim nedovoljne zainteresiranosti roditelja, nedostatak nastavnika i nedovoljna zainteresiranost i uključenost nadležnih ministarstava i institucija u BiH za dopunsko obrazovanje djece iseljenika iz BiH.

Nastava u dopunskim školama BiH u Njemačkoj odvija se prema planu, programu i Udžbeniku dpunske nastave za djecu u inostranstvu čiji je izdavač Ministarstvo civilnih poslova BiH. Nastavu izvodi nastavni kadar koji već živi u Njemačkoj, koordinira je uglavnom Savez dopunskih škola BiH, u saradnji sa Ambasadom BiH u Berlinu i generalnim konzulatima BiH u Minhenu, Stuttgartu i Frankfurtu i Ambasadom BiH u Berlinu.

Rukovodstvo i aktivisti Saveza dopunskih škola BiH pohvalili su aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na poboljšanju odnosa dijaspora-domovina, te dokument Politika o saradnji sa iseljeništvom ocijenili dobrom osnovom na tom putu, nadajući se da on neće ostati „mrtvo slovo na papiru“, te da će se njegovi efekti uskoro osjetiti i u praksi.

Related posts

Melbourne: Isprećena još jedna generacija maturanata škole na bosanskom jeziku

Počela je nova školska godina: UPIŠITE I VI SVOJU DJECU U DOPUNSKU ŠKOLU NA BOSANSKOM JEZIKU!

Savez dopunskih škola BiH: Izabrani najbolji radovi učenika/učenica u 2020. godini

Editor

Leave a Comment