BiH dijaspora Sport

Sveaustralijski bosanskohercegovački nogometni turnir: F.C.”Bossy”-iz Sydney-a najbolja ekipa

banner

Cijeli svijet se veseli, praznični dani oraspoložili i one najtužnije, a u Melburnu, u dalekoj Australiji, posebno bosansko slavlje. Kako i ne bi bilo, okupili smo se, evo ponovo, uz naš tradicionalni Sveaustralijski bosansko-hercegovački nogometni turnir. Ovo je sada već, 28. po redu, i domačini su bili članovi KUD BiH Dandenong, koji se u Australijskoj četvrtoj ligi Viktorije, takmiče pod zvaničnim imenom “SPRINGVALE CITY’ F.C.

 

U dva lijepa sunčana dana, 23./24.12. 2017. okupiše se ekipe iz cijele Australije, koje u svojim redovima imaju djecu, koja su porijeklom iz naše jedne nam jedine Bosne i Hercegovine, ili su od roditelja koji su doseljenici iz Lijepe naše BiH. Već prvoga dana stadioni domaćina, sa mekanom zelenom travom, osjetiše sportsku mladostjoš od ranih jutarnjih sati, jer po izvršenom izvlačenju, sedam dana prije početka turnira, imenovane su dvije takmičarske grupe, i počele su utakmice svaka ekipa protiv svake ekipe. Vrijeme prekrasno za igru, stadioni puni mladosti, navijači preplavili tribine, i atmosfera ko u Bosni. Muzika bosanska, hrana i ponude sa roštilja bosanske, govori se bosanski a sve se dešava u Melburnu, glavnom gradu Viktorije u Australji. Preko dvadeset volontera, opslu- živalo je sve prisutne, žamor, muzika koja nije smetala igračima, jer bili su unutra u zgradi od stadiona, osjećaj topline kao svoj među svojima, nasmijana lica, miris čevapa, jagnjetine sa ražnja, i ponajviše miris kahve, razgaljivalo je nostalgićne duše naše. Ništa ljepše za nas nije ko što je ovo druženje uz sport, uz mladost, uz nadu i sigurnost, uz vjeru u budućnost, koja bi se zamaglila da nam nije ovih i ovakvih druženja, uz sreću, koja se, makar na kratko, uvuče u našu depresivnu dušu, ništa ljepše nema od naše djece, koja sada imaju svoju djecu i mi njih, evo već, treću generaciju gledamo kako lijepo igraju nogomet na ovom našem nogometnom turniru, koji već dvadeset i pet godina traje. Radost i sretni osjećaji prevaguju, nostalgija nestaje, i na kraju prvoga dana dobismo  imena ekipa koje će sutra igrati u polufinalu na ovome turniru.

Za sutrašnje polufinale se plasiraše: 1) Sportsko društvo “Đerzelez”-Melbourne; 2) F.C.”Bossy”-Sydney; 3) KUD BiH Dandenong; i 4) F.C.”Stari Most”-Brisbane. Kako ih napisa tako sui  igrali, u prvom meču drugoga dana igrali su: ekipa domaćina-organizatora ovoga turnira, KUD BiH-Dandenong iz države Viktorija protiv F.C. “Stari Most”-Brisbane država Queensland. U regularnom vremenu utakmice, završili su utakmicu sa rezultatom (1:1), po pravilima bilo je odmah izvođenje jedanaesteraca i s(p)retniji su bili gosti iz države Queensland, ekipa “Starog Mosta” koja je sa ukupnom pobjedom od (5:4) uspjela, kao prva ekipa ući u finale turnira. U drugom meču igrali su gosti iz New South Wales-a ekipa “Bossy”iz Sydney-a i ekipa iz države domaćina-Viktorije mladjani “Đerzelez”. U ovom meču nije bilo dileme, robusnija i spremnija ekipa gostiju iz Sydney-a pobijedila je naše Gazije sa visokih (4:0) i tako gosti iz Sydney-a i gosti iz Brisbana postadoše finalisti ovoga turnira, čiji Glavni pokrovitelj je naša Ambasada Bosne i Hercegovine na čelu sa NJ.E. Mirzom Hajrićem, koji su obezbjedili lijepi prelazni pehar za ovaj turnir.

Finale, veličanstveno, igrači na teren izlaze sa velikom zastavom RBiH, navijanje zaglušilo ljepotu sunčano obasjani Melburn, najmlađi koji dođoše sa roditeljima, nanama dedama, vrište od radosti, osječajući da se nešto lijepo dešava, a sutra ćemo, ako Bogda, njima aplaudirati. Nikako ne mogu opisati tu divnu atmosferu finalnog meča, ali zasigurno mogu zabilježiti, da ostane za sva vremena, utakmica prava prvenstvena, puna dinamike, ljepote kombinacija, golova za sveljubitelje nogometa, i krajnji rezultat (4:2) za bolju-najbolju ekipu F.C.”Bossy”-iz Sydney-a,  sve vam govori, da je bilo veličanstveno.  Veselje sa stadiona, koje je trebalo doživjeti, prenešeno je u službene prostorije stadiona, gdje je bila naša muzika i gdje je kasnije organizovana svečana dodjela priznanja najboljima. Jednoglasnom odlukom, zvaničnih sudija, i članova Komisije za prizananja na ovome turniru, bila je da je najbolji igrač, tj. Igrač Turnira,  ADVIN TREBINČEVIĆ,  koji je i strijelac turnira sa najviše postignutih golova, znači i Strijelac Turnira, -dupla “kruna”za Advina. Advin je porijeklom iz Bijeljine i ma samo 16 godina života. Iako je ovo za njega veliko priznanje, za Advina će se tek ćut. Naravno da se pamti Advin je član pobjedničke ekipe F.C.”Bossy”iz Sydney-a Najbolji golman na ovome turniru je EDIN VEJZOVIĆ takođe član pobjedničke ekipe. Sva priznanja pojedincima, uručio je lično Ambasador NJ.E. Mirza Hajrić.  Kao što spomenih, najbolja ekipa, bolje rečeno, pobjednik ovogodišnjeg 28.po redu Sveaustralijskog bosansko-hercegovačkog nogometnog turnira, je:  F.C. ‘BOSSY’-SYDNEY koja je osvojila pehar za osvojeno prvo mjesto i POKAL Ambasade BiH u Australiji, kao prelazni pehar, koji je lično uručio, predsjedniku kluba pobjednika, Kasimu Salagiću, NJ.E. Mirza Hajrić, o čemu ima i video-zapis. Drugo mjesto na ovome turniru, osvojili su, opet gosti, robusna ekipa F.C. “STARI MOST” iz Brisbana, država Queensland, koji su prošlogodišnji pobjednici ovog turnira. Velika radost, uz sve čestitke pobjednicima, skromna ekipa Sportskog društva “BOSNA”-Melbourna dobitnik je pehara za FER PLAY ekipu.

Naravno, za kraj, šta drugo reči do da je slijedeći Sveaustralijski bosansko-hercegovački nogometni turnir u organizaciji drugoplasirane ekipe F.C.”Stari Most” u Brisbanu, država Queensland, koja na ovome turniru, obeća da će se potruditi da bude domaćin-kao što su to bili ovi domaćini iz KUD BiH Dandenong.

Ejvala Gazije Bosanske!

Piše: Agim Dobruna

Related posts

(Video) Crvena zvezda najoštrije osuđuje uvredljive povike Zlatanu Ibrahimoviću

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 409: SLAĐAN ZAIGRAO ZA DIJASPORU

Urednik BiH Info Desk

Povratnik iz dijaspore Suad Bešlić: Počasni građanin općine Živinice, kandidat za načelnika Kalesije

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment