BiH dijaspora

Doznake iz inostranstva ne posustaju: U prvih šest mjeseci ove godine dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu poslala 1,28 milijardi KM

banner

Tokom prvih šest mjeseci ove godine dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu  poslala 1,28 milijardi maraka, što je za 20 miliona više nego u istom periodu 2017. godine.  Prema pokazateljima Centralne banke BiH, nastavlja se trend iz 2017.  kada se u domovinu slilo  170,5 miliona KM više nego 2016.godine.

Inače, vrijednost doznaka iz inostranstva raste iz godine u godinu i u posljednje dvije decenije te doznake su iznosile 45,4 milijarde KM.

Individualne donacije  uglavnom predstavljaju novčanu pomoć porodicama koje ih koriste za vlastitu potrošnju i podizanje standarda. One su blago rasle u proteklim godinama, a razlozi leže u boljem imovinskom stanju ljudi koji su odranije u dijaspori i novom talasu odlazaka kojem svjedočimo u posljednjim godinama. Kao rezultat toga novi migranti počinju da dostavljaju novac u domovinu. Zbog cjelokupne ekonomsko-političke situacije u zemlji, taj izvor novca je za mnoge jedini način da sastave kraj sa krajem.

Procjena ekonomista je da je vrijednost doznaka mnogo veća nego što pokazuje zvanična statistika jer novac stiže i putem posrednika, zbog čega nije evidentiran kod Centralne banke BiH.

Da li će se ovaj trend nastaviti svako zavisi od naših političara, jer ako ne stvore uslove za normalan život u domovini, sve veći proj kompletnih porodica bit će prisiljen na egzodus iz Bosne i Hercegovine. Na taj način, smanjuje se broj onih kojima su potreben donacije,  plus ako se doda faktor smrtnosti starije populacije, sumnjamo da će se ovaj trend nastaviti. Zbog toga svi političari u Bosni i Hercegovini, ukoliko žele zaustaviti ovo “EKONOMNSKO ČIŠĆENJE- ECONOMIC CLEANSING ” naroda, moraju pod hitno promjeniti svoju retoriku i politiku.

BHDINFODESK

Related posts

CETINJE: ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?

Urednik BiH Info Desk

DERBY: DAN SJEĆANJA NA SREBRENICU

BHD Info Desk Administrator

Bosanac Denis Savić namjerava u Australiji proizvoditi električne motocikle

Leave a Comment