BiH dijaspora

U Stuttgartu na Dan državnosti BiH: PROMOVISANA KNJIGA – UDŽBENIK BOSANSKI JEZIK

BiH je bilo, ima i bit će, baš kao i bosanskog jezika, sve dok bude živ i jedan Bosanac i Hercegovac koji njime govori!

U okviru obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine je, u nedjelju, 25.11.2018. godine, u Stuttgartu, u prostorijama Gecko – SPVgg Cannstatt, Hofenerstr. 115, organizovao promociju knjige Bosanski jezik – Bosnische Sprache, autorice Fatime Pelesić Muminović, profesorice iz Sarajeva.

Osim gošće iz Sarajeva, profesorice Pelesić Muminović, Senade Herak Nuhić i Mihreta Nuhića koji su ovaj udžbenik preveli sa bosanskog na njemački jezik, aktivista Saveza, nastavnika i koordinatora u dopunskim školama BiH promociji su prisustvovali, i: Mirza Husić, konzul BiH u Stuttgartu, Nedžad Solunović, član rukovodstva SSD BiH iz Njemačke, predstavnici KUD-a „Mladi biseri“ , Udruženja bivših logoraša, traumatiziranih osoba, na čelu sa predsjednikom Elhadom Karadžićem i književnica iz Rottenburga Aida Đulić.

Promociji knjige prethodilo je podsjećanje na važnost obilježavanja 25. novembra – Dana obnove državnosti BiH.
– Ideje ZAVNOBIH-a upućivale su i upućuju na mir, suživot, toleranciju, respekt prema drugom i drugačijem. I patriotizam, onaj naš, bosanski koji je uvijek bio okrenut domovini. Poruke ZAVNOBIH-a posebno su važne danas kada se u našoj domovini ponovo javljaju oni koji bi je rušili, dijelili po ovim ili onim šavovima, oni koji bi Bosnu i Hercegovinu i narode u njoj podijelili po nacionalnim torovima. Njima će historija reći jedno veliko Ne, jer, naša domovina Bosna i Hercegovina napravljena je, opstala i opstaje na antifašističkim temeljima. Vjerujem da naša domovina ima budućnost i da će nadživjeti i ove današnje neprijatelje, svih boja – rekao je predsjednik Saveza Haris Halilović, čestitajući prisutnima Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Svojom emotivnom pričom, poemom o Bosni Dan državnosti BiH prisutnima je uljepšala i Aida Đulić, književnica iz Rottenburga.

Čestitajući prisutnima Dan državnosti BiH profesorica Fatima Pelesić Muminović je govorila o značaju i upotrebi jezika i problemima sa kojima se trenutno u BiH susreću oni koji svoj maternji jezik nazivaju bosanskim jezikom.

O knjizi Bosanski jezik – Bosnische Sprasche je rekla da je on nastao iz potrebe za priručnikom za učenje bosanskog jezika stranaca u BiH, ali se pokazao kao i izuzetno dobar priručnik za učenje bosanskog jezika među mladima i djecom građana BiH u dijaspori, jer se radi o prvom udžbeniku koji je napisan dvojezično, na bosanskom i njemačkom jeziku. Najviše su mu se obradovale nastavnice i djeca u bosanskim dopunskim školama u zemljama u kojima se govori njemački.

Haris Halilović/ BHDINFODESK

Related posts

Sarajevo: Bh. umjetnik Saidin Salkić dobio trajnu izložbu u Konzulatu Australije

BHD Info Desk Administrator

KUDA IDE BIH DIJASPORA(3)-Sead Hambiralović: (NE)OSTAJTE OVDJE

VELIKA FACA NA OTOKU: Ko je Samir Cerić, Bosanac kojeg je čuveni Times Magazine uvrstio među najmoćnije ljude u svijetu mode i umjetnosti?!

Leave a Comment