BiH dijaspora

Uskrsna čestitka kardinala Puljića: Neka Uskrsli unese svjetla u sumornu stvarnost

banner

Svima koje je zaslijepilo ozračje sebičnosti, oholosti ili koje drugo izvorište mraka, želim da ih obasja uskrsno svjetlo te da otkriju pravi smisao života i radosno surađuju na izgradnji boljeg svijeta – istaknuo je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u tradicionalnoj uskršnjoj čestitki.

U poruci nazvanoj “Neka Uskrsli unese svjetla u sumornu stvarnost” povodom jednog od najznačajnijih katoličkih praznika Uskrsa kojim se slavi Kristovo uskrsnuće, kardinal Puljić je danas u Sarajevu govorio o školi Križa gdje je razmatran Križni put, liječenju vlastitih grijeha, obnovi pozicije obitelji kao temelja društva i Crkve te ozdravljenju javnog mnijenja.

Podvukao je da se uime slobode stvara bolesno ozračje jer nedostaje odgovornosti za čovjeka i istinu. Kada god zakažu odgovornost i ljubav za istinu, čovjek je ugrožen, smatra nadbiskup vrhbosanski.

Na tom području molimo Uskrsloga da unese svjetla u javnost da tama zla ne zaslijepi ovu javnost i ne izvrće vrednote, po čemu se unose strah i nesigurnost u društvo, uništavaju se dobra ovog svijeta radi osobnih interesa – ustvrdio je.

Kardinal navodi da “u ovoj agresivnoj klimi sebičnosti i oholosti”, hodeći za Kristom na Križnom putu, učimo se poniznosti i velikodušnosti koje su tako potrebne za međusobnu saradnju i suživot. U ovom sumornom ozračju mržnje i isključivosti, podvukao je on, na Križnom putu učimo praštanju.

Upozorio je također da, iako je toliko vremena prošlo od ratnih zbivanja, još su mnoge rane “vruće” i nisu zarasle. Smatra da ovo nezdravo javno mnijenje koje uporno raspiruje mržnju i nejednakost, dodaje sol na te rane.

Mišljenja je da na poseban način moramo složno i odlučno braniti dostojanstvo obitelji, ocjenjujući da “ovaj agresivni sekularizam, donoseći čudne zakone, ruši naravni i Božiji zakon”. Naglašava da na tom “gnijezdu ljubavi” – obitelji, koja se zove “Crkva u malom”, počivaju i društvo i cijela Crkva.

Govoreći da smo svi izranjeni našim grijesima, iako ih okajemo i dobijemo oproštenje, ipak ostaju ožiljci i sklonost na grijeh. Stoga su nam, smatra kardinal Puljić, potrebni lijek i snaga kako bismo se mogli oduprijeti zlu koje zna otrovati srce i međuljudske odnose.

Zaželio je uskrsnog svjetla i Kristova mira osobito onima koji su klonuli duhom, izgubili nadu, koji su obespravljeni u ovom svijetu.

Svim obiteljima koje se bore očuvati zajedništvo u ljubavi i koje su otvorene životu, zaželio je da ih Uskrsli ojača i učini sretnima i blagoslovljenima.

Svima koji su u duši i na tijelu ranjeni želim da svoje rane liječe u ranama Uskrslog Krista i u njemu otkriju izvor utjehe i nade. Svakom osobno i svima zajedno želim sretan i blagoslovljen Uskrs, pun radosti, utjehe i nade – poručio je kardinal Puljić u uskrsnoj čestitki.

FENA

 

Čestitke povodom Uskrsa

SARAJEVO, (Patria) – Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je povodom Uskrsa uputio čestitku svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini.

„Želim Vam da praznik Kristovog uskrsnuća provedete uz obilje Božijeg blagoslova u radosti sa vama najbližima. Poruka Uskrsa je poruka nade, pobjede novog života i boljeg sutra sa Kristom. Želim da to bude putokaz svima, a posebno onima koji brinu za dobrobit građana. Neka vam je sretan i blagoslovljen Uskrs.“

U povodu katoličkog praznika Uskrsa, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je čestitku vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću i građanima katoličke vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

„U ime Vijeća ministara BiH i u svoje ime, Vama i svim katoličkim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori upućujem iskrene čestitke povodom Uskrsa. Želim vam da ovaj praznik provedete u zdravlju i sreći sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Različitost naših praznika i običajaje neprocjenjivo bogatstvo naše domovine i pozivam sve Bosance i Hercegovce da njegujemo historijsku tradiciju suživota i solidarnosti u Bosni i Hercegovini i zajednički gradimo bolje i pravednije društvo. Sretan vam Uskrs!“, stoji u čestitki predsjedavajućeg Zvizdića.

“Iskreno vam čestitam vaš najveći vjerski blagdan i želim da vas ispuni optimizmom da ćemo, zajedničkim zalaganjem svih u Bosni i Hercegovini, stalno ići putem napretka”, kaže se u uskršnjoj čestitki koju je, uime Vlade FBiH i svoje lično, vjernicima katoličke vjeroispovijesti uputio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Želim vam da Uskrs provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju, s članovima porodice, prijateljima i komšijama. Svaki vjerski blagdan, bez obzira o kojoj je vjeroispovijesti riječ, treba da bude
poticaj za činjenje dobrog drugima kako bismo, kao pojedinci, ličnim primjerom, doprinosili izgradnji boljeg i pravednijeg društva, mira i razumijevanja među ljudima svih nacionalnosti i konfesija”, kaže se u čestitki premijera Novalića.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je povodom Uskrsa čestitku kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu Vrhbosanske biskupije, i svim katolicima u BiH i dijaspori

„Eminencijo, Vama i svim katolicima u BiH i dijaspori, čestitam Uskrs. Ovaj najvažniji i najveći katolički praznik uči nas praštanju, toleranciji i poštovanju. Uči nas da volimo drugog i drugačijeg, da se međusobno pomažemo uz duboko uvažavanje. U duhu iskrene brige za bližnjeg, uvijek pomozimo onima koji su nemoćni i kojima je pomoć
neophodna. Neka ovaj praznik u vaše domove donese blagostanje, ljubav i dobro zdravlje”.

Related posts

Kanada: Pismo crnogorskim čelnicima zbog negiranja genocida u Srebrenici od strane Leposavića

Editor

Ključ: Dani dijaspore

Urednik BiH Info Desk

URSD: Dijaspora može biti izuzetno važan faktor u kontekstu zagovaranja za Bosnu i Hercegovinu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment