BiH dijaspora

Održana panel diskusija posvećna dijaspori

banner

U vijećničkoj Sali Općine Breza održana je panel diskusija posvećena dijaspori, a u sklupu obilježavanja Dana bošnjačke dijaspore. Organizatori događaja bili su Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore i BZK Preporod. 

Na početku panel diskusije obratio se načelnik Općine Breza Vedad Jusić, koji je zahvalio organizatorima na inicijativi za održavanje programa posvećenog dijaspori, koja je podjednako važna za lokalnu, ali i širu zajednicu. 

Predsjednik BZK Preporod Breza Derviš Kadrić, istako je da BZK Preporod prepoznaje bošnjačku dijasporu kao važan faktor u izgradnji domovine, što je jedan od razloga zbog čega BZK Preporod učestvuje u organizaciji jednog ovakvog događaja. Kadrić je zahvalio Udruženju za razvoj saradnje domovine dijaspore koje već skoro dvije godine nastoji na različite načine promovirati i podsticati saradnju na relaciji domovina – dijaspora.

Prvi panelista, historičar i predsjednik Udruženja za razvoj saradnju domovine i dijaspore Admir Lisica, govorio je na temu „Uloga dijaspornih zajednica u razvoju domovine – primjeri Irske, Palestine, Turske, Kosova“. Prema njegovim riječima, navedene dijasporne zajednice su na različite načine utjecale na razvoj svojih matičnih država, što i nama može biti dobar primjer.

„Ako primjerice govorimo o Irskoj, izuzetno je bitno istaći da je ova država od iseljeničke, postala useljenička zemlja o čemu nam govori veliki broj ekonomskih migranata koji dolaze u Irsku. Ova zemlja je nizom reformi i dobrom saradnjom između irske vlade i dijaspore unaprijedila ekonmski razvoj Irske. U Južnoj Americi postoji zajednica od 500.000 kršćana Palestinaca, koji u javnom prostoru lobiraju za palestinsko pitanje, a u velikoj mjeri su i politički aktivni. Prilikom lobiranja za nezavisnost Kosova, veliku ulogu imala je dijaspora, a njen interes za domovinu ogleda se i u masovnom odzivu prilikom izbora u ovoj zemlji, kada hiljade pripadnika dijaspore dolazi na izbore. Iz svih ovih primjera i naša mnogobrojna dijaspora može uzeti pouku na koji način može doprinijeti u kontekstu jačanja domovine“, istako je između ostalo Lisica.

Sekretar URSD i historičar Amir Nesimović govorio je na temu „Organiziranost bošnjačke i bh, dijaspore kroz udruženja i džemate“. Kako kaže, džemati su imali veliku ulogu u organiziranju dijaspore, posebno u ratnom periodu.

„Džemati su u periodu agresije bili stub organiziranja Bošnjaka u dijaspori. Oni nisu bili samo orijentirani na vjerske praktikante, već na sve naše građane koji su bili primorani napustiti domovinu. Neki džemati postoje preko 30 ili 40 godina, što dovoljno govori o njihovom kontinuirano dobrom radu. Veliki broj dopunskih škola na bosanskom jeziku, svjedoči da naši ljudi održavaju snažnu vezu sa svojom domovinom i nastoje očuvati identitet daleko od kuće. Bitno je napomenuti da osim džemata, dopunskih škola, postoji i veliki broj kulturno-umjetničkih i sportskih udruženja širom svijeta koji nose bošnjački i bh. prefiks“, kaže Nesimović.

Dugogodišnji novinar Sanadin Voloder i član UO URSD, pokušao je dati odgovor na pitanje „Šta je nama dijaspora“?. On je u izlaganju tematizirao odnos domovine prema dijaspori, uz referiranje na svoj dosadašnji novinarski rad i praćenje tema važnih za bošnjačku dijasporu.

„Mi iz Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore nastojimo povezivati pojedince i grupe iz domovine i dijaspore kroz različite panel diskuje koje organiziramo. Ciljna grupa su nam mladi intelektualci, poduzetnici, te ostali javni radnici. Moramo biti posvećeniji dijaspori, zbog toga naše udruženje ne želi da se bavi humanitarnim radom, već isključivo dugoročnim projektima. Dijaspora nam je izuzetno važna i ukoliko budem s njom na pravi način sarađivali, bit će jača Bosna i Hercegovina, to moramo uvijek isticati. U narednom periodu URSD će i dalje povezivati domovinu i dijasporu na različite načine, a nadamo se da će u narednom periodu i vlasti na svim nivoima unaprijediti saradnju sa dijasporom“, konstatirao je Voloder.

URSD

Related posts

Mesud Bužimkić: “Novo Bošnjaštvo”

Beč: Završeno suđenje Jasmini M. koja je ubila muža Arnela M.

Melbourne: Održan godišnji skup udruženja Bosnian professionals-Australia

Copo Sejo

Leave a Comment