Kultura

BIH DIJASPORA: POZIV UMJETNICIMA PORIJEKLOM IZ MOSTARA

Komisija za pripremu kandidature Grada Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. poziva sve umjetnike porijeklom iz  Mostara koji aktivno djeluju na evropskom prostoru, da se jave istoj radi uspostavljanja saradnje u okviru programske linije “Mostar u koferu”.

Projekat je započeo još 2017. godine, a u nastavku su informacije o istom.

Odlukom Gradonačelnika Mostara, broj: 02-42-13501/17 o kandidaturi Grada Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024 (EPK Mostar 2024), Grad Mostar, njegove institucije, nevladin sektor i građani su tokom 2017. i 2018. godine svojim angažmanom na projektu  pokrenuli su slojevite mehanizme iz oblasti kulture, ekonomije, komunikologije, turizma arihiketrure…

Ovi pozitivni procesi su u konačnici prepoznati u Briselu, kao jedno od velikih priznanja Mostaru na međunarodnom planu.

Evropska komisija (Brisel – Panel Eksperata) je u novembru 2018. godine objavila da je Mostar, kao  kandidat za Evropsku prijestolnicu kulture 2024, uspješno prošao predselekcijsku fazu i stigao u finalni krug odlučivanja o ovoj prestižnoj tituli koja će se, na jesen 2019. godine, dodjeliti jednom gradu izvan EU.

Umjetnički koncept kandidature se zasniva na četiri glavne programske linije kojima je cilj  da povežu Mostar iznutra – Urbana sinapsa, Mostar sa Hercegovinom i Europom – Svjetla Hercegovine, Grad sa njegovom dijasporom – Mostar u koferu i da odredimo zajedničku budućnost – Kvantni skok !

Za uspješno realizovanje programske linije „Mostar u koferu“ potrebno je, između ostalog, ostvariti saradnju sa umjetnicima porjeklom iz Mostara koji aktivno djeluju na evropskom prostoru i sa njima precizno difinisati program koji bi (shodno domenu umjetnosti kojom se bave) ušao u Programsku liniju Mostar u koferu i tako postao zvanični program ovog Projekta.

Molimo se svi one koji su u mogućnosti da pošalju saznanja o umjetnicima iz Mostara, kako bi mogli nastaviti poslove na realizaciji ovog projekta.

Pozivaju se umjetnici porijeklom iz Mostara, a koji žive u dijaspori, da odgovore da li su raspoloženi da učestvuju u ovom projektu.

Mole se i svi oni koji su u mogužnosti da pošalju saznanja o umjetnicima iz Mostara, kako bi se nastavila realizacija ovog projekta.

Kontakt e-mail: mustafa.alendar@gmail.com

Related posts

Na ljeto Kultur Shock u Srebrenici?

Direktor fotografije Kenny Nalbant Suleimanagich: Film je moj život!

Editor

MUSLIJA KALIĆ- UČITELJ VIŠEDECENIJSKA POSVEĆENOST NAJMLAĐIMA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment