Biznis

Njemačka: Novi paket migracionih zakona otvorio vrata stručnjacima

banner

BERLIN – Njemački Bundestag usvojio je paket migracionih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada.

Paket obuhvata sedam zakona koji obuhvataju ne samo takozvani “uređeni povratak” i olakšano protjerivanje onih koji nemaju pravo na azil, već i useljavanje stručne radne snage i integraciju.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ocijenio je da je bolji pristup strane stručne radne snage njemačkom tržištu rada “veoma važan dio” buduće migracione politike Njemačke.

Zakon o useljenju stručne radne snage omogućava svim kvalifikovanim stručnim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU da dođu u Njemačku da rade – i to u svim oblastima, a ne samo kada je riječ o deficitarnim zanimanjima.

Tako se predviđa da kvalifikovani stručnjaci mogu da borave u Njemačkoj do šest meseci kako bi tražili posao, ako znaju dovoljno njemački, pri čemu nemaju pravo na socijalnu pomoć.

Nova pravila trebalo bi da smanje deficit stručne radne snage u Njemačkoj, pišu njemački mediji.

Related posts

U BiH mnogo investitora dođe da uživa, ali posao završavaju u susjedstvu

Urednik BiH Info Desk

Sanski Most: Povratnik iz Švicarske Hikmet Kurbegović u rodnom gradu zaposlio 70 radnika

Salih Teskeredžić predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu: Dizajnira stilski namještaj koji je spoj tradicije i tehnologije

Leave a Comment