BiH dijaspora

Minhen: Zastava BiH na Oktoberfestu

banner

U Minhenu, glavnom gradu Bavarske održava se tradicionalni 186. Oktoberfest koji ove godine traje do 6. oktobra.

Drugog dana Oktoberfesta organiziran je defile narodnih nošnji koji se neprekidno održava od 1948. godine i od tada je sastavni dio festivala.

Koliko je interesovanje javnosti za ovaj defile govori i činjenica da se isti uživo prenosi na njemačkoj državnoj televiziji.

Na ovogodišnjem defileu po drugi put, zahvaljujući članovima i rukovodstvu Kulturno-umjetničkog društva Bosančica iz Minhena, kao ravnopravan član među 9.000 učesnika ponosno se vihorila i zastava Bosne i Hercegovine. Prvi put su članovi Bosančice učestvovali 2017. godine.

U defileu je učestvovalo 40 članova KUD-a Bosančica obučenih u tradicionalnu bosansku narodnu nošnju. Pažnju prisutnih privlačili su najmlađi članovi koji su ponosno defilirali obučeni u narodnu nošnju.

KUD Bosančica osnovana je u Minhenu 2012. godine i od tada njeguje tradiciju i običaje naroda Bosne i Hercegovine igrajući igre iz svih krajeva naše države. Ideja vodilja je druženje naše dijaspore, njegovanje kulture te čuvanje naših običaja i jezika od zaborava .

O. Boškailo

Related posts

London: Senka Krivić iz Zenice programira robote na Kraljevskom univerzitetu

Urednik BiH Info Desk

Chicago: Promovisan novi dvojezični bosansko-engleski udžbenik za mektebsku nastavu u dijaspori

Munchen: KUD Bosančica uz proslavu Dana državnosti obilježio sedam godina postojanja

Leave a Comment