BiH dijaspora

Saint Louis:”Cvijet Srebrenice” simbol genocida u Srebrenici izgrađen u dvorištu džamije “Nur”

Izgradnju simbola najsvirepijeg zločina u historiji čovječanstva nakon Drugog svjetskog rata – genocida u Srebrenici, finansirali su vjernici porijeklom iz BiH. Radovi su započeli u augustu ove godine, a okončani prije nekoliko dana.

Okolo Cviejta Srebrenice izbetoniran je i trotoar, a između je postavljena trava te dvije klupe. Bošnjaci ovim činom žele poručiti da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti te da se žrtava ne treba sjećati samo 11. jula veće svakog dana u dovama.

Cvijet je ujedno i opomena da se ovakav zločin više nikada nigdje ne smije ponoviti.

Islamski centar “Džemat Nur” je najmlađi Bošnjački džemat u Saint Louisu i dio Islamske zajednice Bošnjaka u SAD-u (IABNA) i Islamske zajednice za Sjevernu Ameriku (ISNA). S radom je počeo 1.4.2010. godine, a od juna 2010. godine imaju stalnog imama Šerif ef. Delića.

Cvijet Srebrenice neslužbeni je simbol genocida u Srebrenici, a osmislile su ga žene iz udruženja “Gračaničko keranje”. Osim heklanog cvijeta koji se nosi na odjeći, sve je više gradova u BiH, ali i šire, koji gradnjom ovakvih spomenika čuvaju uspomenu na srebrenički genocid.

BHDINFODESK

Related posts

Sumeja Zahirović: Vratila sam se u Katar da toj zemlji vratim dug

Urednik BiH Info Desk

Međunarodni aerodrom Tuzla “udara po džepu” svakog odlazećeg putnika

Editor

Bosanac u Hollywoodu radi za prestižni američki filmski studio “Warner Bros”

Editor

Leave a Comment