Sport

Istanbul maja 1992.: Utakmica koja je prethodila početku stvaranja reprezentacije BiH

banner

U maju 1992. godine  u Bosni i Hercegovini je bjesnio rat. Sportisti porijeklom iz naše zemlje težili su da i u najtežim trenucima promovišu svoju zemlju.

Tako je u petom mjesecu pomenute godine u Turskoj na stadionu Zeytinburnspora u Istanbulu odigrana humanitarna utakmica selekcije BiH (sastavljena od igrača koji su u to vrijeme bili aktuelni nogometaši u ovoj zemlji, te bivših igrača koji su nekada igrali u Turskoj i nogometaša porijeklom iz BiH, a igrali su u ovoj državi) i Zeytinburnspora koji je u to vrijeme nastupao u Superligi Turske.

Utakmica za pomoć građanima Tuzle

Igrači rasuti po Turskoj počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu.

Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali željna afirmacije. Neki su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom sa ljiljanima to je bilo nešto posebno.

Učešće su uzeli tada profesionalci u prvenstvu Turske: Lugušić, Handžić, Švrakić, Bijedić, Bolić, Alispahić, Sabotić, Karalić, Sejdić, Demirović, te velikan fudbala u Turskoj Safet Sandžakli čije je porijekoo sa ovih prostora. Dakako, svi su željeli da pomognu stanovništvu Tuzle, a grb na dresu krasio je ljiljan.

Alispahić: Čast je bila nastupiti u ovom dvoboju

Jedan od učesnika ovog događaja bio je Kemal Alispahić, nekadašnji trener Željezničara, te bivši trener Sarajeva i Čelika

”To je bio sami početak rata u BiH i svi smo bili zbunjeni nastalom situacijom. Većinu nas je rat zatekao van granica naše zemlje. Svi smo osjećali obavezu da na bilo koji način pomognemo. U to vrijeme je bila velika najezda naših ljudi koji su bježali od strahota rata. Gotovo svi naši sportisti su pomogli u prihvatanju tih ljudi. Sama utakmica je ,osim hunitarnog karaktera, bila važna i po tome da su to bili prvi počeci organizovanja reprezentativnog fudbala. Sve Turske novine su ovaj susret okarakterisali kao  reprezentaciju BiH. Iz ove i nekih utakmica poslije stvorio se zvanični nacionalni tim BiH. Čast mi je bila nastupiti na toj utakmici u Turskoj”, kazao je za Life.ba Kemal Alispahić.

Nakon ovog dvoboja počela se stvarati reprezentacija naše zemlje.

U kultnoj zagrebačkoj Kutiji šibica kasnije je nastupala malonogometna selekcija BiH.

Boje našeg državnog tima branili su: Blaž Slišković, Mirsad Baljić, Faruk Hadžibegić, Miralem Ibrahimović, Semir Tuce, Haris Škoro, Emir Tufek, Džemal Mustedanagić, Mehmed Baždarević i Anto Jakovljević.

Bh. tim je tada igrao prijateljsku utakmicu protiv odabrane selekcije Hrvatske.

U martu 1993. godine odigrani su humanitarni okršaji u Genku i Koblenzu i bilo je jasno kako formirana selekcija BiH.

Mukotrpni rad krunisan je odlaskom na Mundijal 2014. godine u Brazil.

Ipak, nakon toga došlo je do pada pa seniorski tim nije izborio odlazak na veliko takmičenje.

U martu 2020. godine imat će priliku da to promijene jer igraju baraž za odlazak na Euro.

Piše:Edin Isanović/ Life

Related posts

Džanan Musa, dobio je najviše glasova navijača u izboru za najkorisnijeg košarkaša španske lige

Evo gdje možete gledati utakmice bh. timova u evropskim takmičenjima

BHD Info Desk Administrator

Džanan Musa proglašen za najboljeg igrača lige u decembru

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment