BiH dijaspora

Kopenhagen: Uspješno završena Prva smotra kulture i školstva u Danskoj

banner

U Kopenhagenu je subotu 22.2.2020. godine održana Prva smotra kulture i školstva u Danskoj. Organizator je bio Odbor bh učitelja u Danskoj. U prepunoj sportskoj dvorani Hansted škole u Kopenhagenu okupio se veliki broj učenika dopunskih škola i njihovih roditelja, naših građana koji žive u ovom gradu, ali i drugim gradovima Danske. Manifestaciji su prisustvovali i gosti iz Engleske Norveške, Švedske i Bosne i Hercegovine.


U bogatom kulturno-umjetničkom programu učestvovali su Dječiji hor iz Odense, KUD Sevdah iz Sonderborga, Ženski hor Iskre iz Kopenhagena, Hor žena Behar Odense, folklorni ansambl Sevdah iz Sonderborga te recitatori iz dopunske škole iz Odense. Nastupila je i Nina Hebib Šabić umjetnica na flauti uz pratnju gitare Omera Verema.


Prvu smotru je otvorila Jasna Hasanbašić predsjednica OBH, koja je prisutne upoznala sa programom ove manifestacije. Prisutnima su se obratili i predstavnica Ambasade BiH u Kopenhagenu, ministar kulture i sporta HNK kao i gošća iz Engleske Dina Mehmedbegović Smith. Književnica Mediha Omerović Smajlović recitovala je svoju pjesmu Kap, a recitatorska sekcija je recitovala dvije pjesme pod nazivom „Bosna“ i „To je moja Bosna“ autora književnika Vezuva Bašića Baše. Pored toga recirovane su pjesme Abdulaha Sidrana i Nedžada Ibrišimovića.


U pripremi ove manifestacija objavljen je natječaj za najbolji dječiji literarni i likovni rad. Proglašeni su i najbolji literarni i likovni radovi, a dobitnicima su uručene prigodne nagrade. Kompletan program bio je propraćen aplauzima prisutnih. Na kraju se mora istaći da je organizator OBHU kompletnu organizaciju smotre odlično pripremio i realizovao.


V.Bašić / BHDINFODESK

Related posts

Ovo već postaje zabrinjavajuće: Na letu Tuzla – Geteborg dječaci u avion unijeli pištolje plašljivce

Kopenhagen: Humanitarno obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Urednik BiH Info Desk

München: Danas starta manifestacija 14. Dani Balkana

Editor

Leave a Comment