BiH dijaspora

New York: Svjetlana Bukvić predstavila svoj novi album “Extension”

Kompozitorica bh. porijekla Svjetlana Bukvić nedavno je predstavila svoj novi album “Extension”, koji je pripremala nešto više od tri godine. Prema riječima američkih kritičara, njen novi materijal ljudima daje nadu u teškom period.

Bukvić objašnjava kako je geneza ovog albuma drugačija od njenog dosadašnjeg rada. Album je proizvod saradnje sa tri vrhunske američke kompanije za savremeni ples, te su u pitanju multimedijalne produkcije za koje je pravila originalnu muziku.

“Olakšavajuća okolnost za ‘slobodne strijelce’ kao što sam ja je što je muzika bila plaćena kao i svirači i studio gdje sam ih snimala. Ja sam zatim u dva sata muzike počela da vidim konture albuma – moje individualne priče – te sam izabrala 45 minuta koje čine ovaj album. Muzika je vokalne orijentacije, a intrumentacija se isprepliće između elektronskog zvuka, električne violine, električne harfe, električne gitare, bas gitare i klavira”, objašnjava Bukvić.

Svi instrumenatalisti na projektu izuzetni su u svom fahu i nesebično su dali svoj talenat i podršku materijalu, dodaje.

“To mi puno znači. Potpisujem se kao kompozitor, mikser, aranžer i producent, što me posebno raduje. Mastering je uradio vrlo cijenjeni Bob Ludwig (Gateway Mastering) sa kojim sam imala jednu od najinspirativnijih saradnji u karijeri”, govori.

Teme albuma su zvučni pokret koji proizilazi iz pokreta tijela, cirkularni tok između analognog (energija) i digitalnog (brojevi) zvuka.

“Empatija. Ono mjesto gdje sebe pružimo drugome, da saslušamo, da se pokušamo zamisliti u tudjim cipelama, da shvatimo. Odatle je nastao naziv, a i koncept grafičkog rješenja albuma. Kao i za moje ostale radove, mislim da ni za ovaj nema bas načina da se smjesti u kategoriju. Hibrid je progresivnog i art roka, klasične muzike, duhovne muzike, avangarde, opere, i eksperimantalne elektronike. Želja mi je da ova muzika spaja, a ne razdvaja i da simultano zivi u raznim medijima, a i uživo na sceni u vidu futurističkog imersivnog teatra. Voljela bih ovu produkciju dovesti i u Sarajevo”, pojašnjava.

Youtube


Iako već više od dvije decenije živi u New Yorku, naša sagovornica ističe kako od ljeta 1997. godine redovno dolazi u Sarajevo, koje je napustila početkom rata da bi studirala u SAD-u.

“Dolazim zbog roditelja i prijatelja, a drago mi je i što moj sin tečno govori naš jezik. U rodnom gradu sam prvi put profesionalno nastupila 2008. godine, kada je moja kompozicija, kao jedina elektroakustična u programu, pobijedila na anonimnom takmičenju na Festivalu kamerne muzike. Sada ona ne bi bila jedina na sličnim takmičenjima u regionu i vrlo sam sretna zbog toga”, kaže Bukvić, dodavši kako BiH ima mnogo mladih i progresivnih muzičkih mislilaca.

No Bukvić ističe kako je takve talente važno njegovati i pružati im dovoljno pažnje.

“Mi koji dolazimo iz BiH, a živimo negdje drugo, znamo da ne pripadamo ni istoku ni zapadu i da treba imati viziju šta raditi sa tom našom jedinstvenošću u muzičkom smislu i šta ostaviti generacijama koje dolaze iza nas. Operišemo u mentalnom međuprostoru koji ima moć da stabilizuje ili destabilizuje ostatak svijeta. Ja gledam na taj prostor kao na izvor mogućnosti, a ne ćorsokak”, kaže.

Naša sagovornica ističe kako objava novog albuma nije jedini projekat kojim će se baviti tokom 2020. godine.

“Uz izdavanje albuma bit će popratnih koncerata, planiram dovršiti kratki film i započeti rad na većem science-fiction narativu. Također, imam simfoniju za koju dolazi vrijeme da se stavi pred publiku”, najavljuje.

Klix

Related posts

New York: Dan nezavisnosti BiH uz uz Nj.E. Sven Alkalaja

BHD Info Desk Administrator

Historiski uspjeh mladog Bosanca: Dr. Muhamed Baljević u Nebraski izvršio prvi beskrvni transplant

(Video) Zbog mutnih radnji: Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi Osman ef. Kozlić smjenjen sa svih dužnosti

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment