BiH dijaspora

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore: BiH može biti ponosna na svoju dijasporu

banner

Međunarodni dan migranata koji se u svijetu obilježava od 1990. godine podsjeća nas na različite životne izazove koji od nastanka svijeta pa do danas uzrokuju migracije. Među narodima koji su često u svojoj historiji bili primorani da napuste mjesto svoga življenja su i građani Bosne i Hercegovine, koji se s pravom mogu pohvaliti da u zemljama trenutnog življenja spadaju među najobrazovanije zajednice.

Primjer uspješno organizirane dijaspore možemo naći kod mnogih iseljeničkih naroda, od kojih posebno možemo izdvojiti irski i turski primjer. Republika Irska, zemlja na krajnjem zapadu Evrope, koja je bila poznata po tome da je stalno gubila veliki broj svojih stanovnika zahvaljujući emigraciji ili povremenim sezonama gladi, sada je postala zemlja za ugled u EU-u po svojim stopama rasta i drugim uspjesima u domenu ekonomije, tehnologije ili razvoja socijalne države, a sve to uz pomoć ulaganja svoje dijaspore u visoki kvalitet radne snage. Činjenica je da veliki broj uspješnih kompanija u Sjedinjenim Američkim Država u svom posjedu ustvari imaju poduzetnici koji su porijeklom Irci.

Dakle, zaključujemo da je Irska od zemlje emigracije postala zemlja imigracije o čemu govori niz provedenih studija na ovu temu. S druge strane, imamo i tursku dijasporu, koja se na različite načine manifestuje diljem svijeta kroz organizacije, institucije i uspješne kompanije. Za primjer možemo uzeti kompaniju BioNTech, čiji je vlasnik dr. Ugur Šahin, Turčin čija je porodica  emigrirala u Njemačku dok je on bio dječak, a danas svojim radom i doprinosom diže ugled, kako sebi, tako i svome narodu i svojoj matici.

Bosna i Hercegovina također može biti ponosna na svoju dijasporu, koja svoju maticu predstavlja u najboljem mogućem svjetlu pružajući visoko obrazovane kadrove, kvalitetan rad i uspješnu integraciju u društvo. Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore će u narednom periodu vrijedno i neumorno raditi na povezivanju te jačanju odnosa između dijaspore i Bosne i Hercegovine, te se nadamo da ćemo zajednički postići željene rezultate i jačati poziciju naše domovine.

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore (URSD)

Related posts

Povodom obilježavanja 20 godina rada Ambasade Bosne i Hercegovine u Canberri koncert Amire Medunjanin i Maje Milinković

Urednik BiH Info Desk

Internacionalni univerzitet u Sarajevu: Poziva studente iz dijaspore da se pridruže projektu individualne razmjene u akademskoj 2018/2019. godini

Wizz Air uspostavlja sedam novih linija iz Sarajeva

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment