BiH

Bivšim pripadnicima Vojske RS: Potvrđena presuda od 42 godine zatvora za zločine u Oborcima

Učestvovali u ubistvu 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, pripadnika radnog voda koji su bili dodijeljeni toj jedinici

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu prema kojoj su Branko Čigoja, Željko Todić i Saša Boškić, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na po 14 godina zatvora za zločin protiv civila počinjen u Oborcima kod Donjeg Vakufa, dok je Milorad Glamočak oslobođen krivice, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

„Odbijaju se, kao neosnovane, žalbe Tužilaštva BiH, kao i žalbe branilaca optuženih Branka Čigoje, Željka Todića i Saše Boškića, te se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 9. juna 2020. godine, potvrđuje“, stoji u drugostepenoj presudi u koju je BIRN BiH imao uvid.

Ovom presudom, potvrđuje se i prvostepena presuda kojom je Milorad Glamočak oslobođen krivice.

Prvostepenom presudom od 9. juna 2020. godine, Čigoja, Todić i Boškić su proglašeni krivima da su 13. septembra 1995., kao pripadnici Izviđačkog voda 11. lake mrkonjićke brigade VRS-a, učestvovali u ubistvu 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, pripadnika radnog voda koji su bili dodijeljeni toj jedinici.

Osuđeni su na po 14 godina zatvora. Istom presudom, Glamočak je kao komandir Izviđačkog voda oslobođen optužbi.

Prvostepeno Sudsko vijeće je zaključilo da su civili bili na spratu objekta stare željezničke stanice u Oborcima kada je Čigoja došao i u tri navrata ih izvodio u grupama od po četiri-pet, a potom sve preostale. Utvrđeno je da su Čigoja, Todić i Boškić sa drugima učestvovali u likvidaciji.

Glamočak je, kao nekadašnji komandir Izviđačkog voda, oslobođen optužbi po komandnoj odgovornosti da nije spriječio ni kaznio počinioce zločina. Tada je Vijeće zaključilo da nema dokaza da se Glamočak saglasio s naredbom za ubistva civila, kao ni da je imao svijest da se njegovi potčinjeni spremaju da počine zločin ili da su ga počinili.

Drugostepena presuda je konačna i ne postoji mogućnost žalbe.

BIRN

Related posts

RAKITNO: Hiljade ljudi na posljednjem ispraćaju šestero mladih

Editor

Potvrdila ministrica Truss: UK imenuje Sir Stuarta Peacha za novog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan

Urednik BiH Info Desk

Eli Tauber: Aušvic je bio najveća “fabrika smrti”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment