Lifestyle

Bijeli golub ponovo (ne) leti 206/ 92: „U SVOM FILMU“

Piše: Sead Hambiralović

Naslov je te-ve serijala susjedne zemlje. Dojmilo gostovanje renomirane književnice Julijane Matanović. To da isključivo piše u „prvom licu“, razočarenju po povratku u Osijek i vezano za jedan veliki peh. Ima poneke sličnosti, plus kod mene mnogo složenije. Posebno oko (ne)povratka u rodni grad (prvi etnički očišćen i opština sa najbrojnijim masovnim grobnicama) , a ranijeg „peha“ da ne prihvatim sjajnu ponudu u Bergenu, potom nekoliko u Bosni. „Čovjek je uvijek (i) na dobitku“ , tvrdim iz ličnih iskustava- ne bi bilo ni toliko priče. I, zgodno ispalo na fotosu sa šest upletenih filmskih traka.

ISKUSTVO ZA STRUKU: Tragovi, tragovi, tragovi… Ovako sveo: „Ne svojom voljom, u tuđini zadani novi život, dvije skandinavske zemlje, ostrvo i dva grada, ratna trauma i povratak kao cilj i jedini smisao, ljudska drama koja nadilazi vrijeme, politiku i centre moći. Jedno novo iskustvo koje može koristiti struci što se bavi Čovjekom i svakome ko nije izgubio vjeru u pravdu i nadu.“

Ostati „svoj“ kod nas je „disciplina“ koja nije za svakog. Da se piše u prvom licu trebalo da ima veću težinu. Otud su kolumne uglavnom bile vezane za „moj film“. A ova godina najteža, nakon dramatičnih komplikacija što znaju otežati kada su daljine u pitanju- ne poželjeti nikome.

I, napokon malo vedrine. Krajem ljeta neobični dijasporni susret. Ako sadašnji belaji popuste i mogne lakše putovati, uz dodatnu „filmsku“ sekvencu, možda završnica novog romana. Onda „nadošao“ da je ipak primjerenija bijela boja za krov GljiveMira, a posebno obradovala vijest iz Norveške da je unuk dobio prvu nagradu za crtež…

NAPLATA ZA SVE GRIJEHE: Hvala svima što su pratili moje pisanje. Obilježile dvije objave:

https://bhdinfodesk.com/2020/08/03/bijeli-golub-ponovo-ne-leti-78-205-nova-boja-gljivemira/ https://bhdinfodesk.com/2020/09/29/bijeli-golub-ponovo-ne-leti-82-205-svi-na-kazan/

Povremeno izlazio iz svog filma kada su išle inicijative kako bi moglo DaBudeBolje. Izdvojiću ranije otvoreno pismo Medjureligijskom viječu BiH, onda vezano za zvornički most i, zadnje: kako stati ukraj enormnom „zaradjivanju“ uposlenih u državnom aparatu, a zemlja na prosjačkom stapu!

Aktivnosti: Foto: Sead Hambiralović

Oko teme svih tema (virus) sve stoji u poruci iz Holandije:

”Baš mi je pun kofer.

Psihički ubija..!”

I ponoviti kraj nedavne kolumne:“Biće da je čovječanstvu stigla naplata zbog nakupljenih aferima i haman ostaje još jedino gledanje u Nebo. Najgore u svemu je „navikavanje“ šta nas je snašlo, a ne prizivati ružne slutnje šta još sve može zapasti“.

Svako dobro u Novoj godini!

P.S. Zainteresovani za saradnju mogu putem nove FB stranice Gljiva Mira ili mejlom: dabudebolje@gmail.com


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na preko 80 mail adresa.

Related posts

Pokrenuta inicijativa da akademik Muhamed Filipović i Ivica Osim dobiju ulice u Sarajevu

Editor

Bračni par Željka i Mirsad Terzo: Najveći dar koji svaki čovjek ima je slobodna volja

Urednik BiH Info Desk

Sedam stvari koje možete izbaciti iz svoje kuhinje bez razmišljanja

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment