Moj stav Pogledi

Bijeli golub ponovo (ne) leti 82/ 205: „SVI NA KAZAN..!“

banner

Bliže se novi izbori a nema potrebe ponavljati suštinu borbe za vlast. Onomad spominjao jednu gospu koja je „pojasnila“ da nam nikada nije bilo bolje (?!). I nebilo- ona i muž se lijepo pozicionirali na državnim jaslama. Na ukupnim primanjima da pozavide i mnogi Skandinavci.

A još u ušima prijetnja gnjevnog, „divljeg“ taksiste. Borac- žena ne radi, braća ne rade, kuća prokišnjava, staro auto malo- malo hoće svoje. Sa oko petsto maraka, koliko skucka, pomaže (i) bolešljive roditelje. Na drugoj strani porodica jednog iz vlasti mjesečno u kuću “unese” 20.000 maraka- je li to pravedno..?! Nije, nije…, klimam. A zaledio kada je rezignirano dodao prijeteću rečenicu od koje mi se digla kosa na glavi.

MAJKIN „BISER“: Pravo je vrijeme da ispunim obećanje vezano za „formulu“ koja bi nas razmrdala i „navila“ prema DaBudeBolje- kako tolikoj nepravdi doskočiti inspirisan jednim od Majkinih bisera- „Svi na kazan..!“

Tako je bilo poslije „onog“ rata, ali sada teže izvodljivo. „Bratstvo i jedinstvo“- nakon što su braća zakrvila- više ne postoji. Možda jednostavnije pokušati ovako: Koja partija želi obećati plate „po učinku“? Startna osnova, recimo, minimalac onima u državnom aparatu. Ako BiH krene, neka procentualno idu naviše. Oko praktičnih detalja i prekoviše je univerziteta i visokoobrazovanih pa neka sve stave na papir. „Pročešljaju“ ostale budžetlije- odvagati struke bez kojih se ne može.

KO SE USUĐUJE POTPISATI: Naravno da će oni koje „kači“ sve učiniti da opstruiraju. U tome su velemajstori- još jednom potvrdi „car je go“ i otkuda tolika „ljubav“ prema domovini. Njih nema u redovima pred ambasadama, niti pada na pamet odlazak. Lijepo gospa reče- nikada bolje..(?!). Ali kako kome i nema potrebe dalje.

Zato pod hitno nešto mijenjati oko urednog „zaradjivanja“. Prilika onima koji do sada nisu okusili vlast- slast da „usude“ potpisati ovako predizborno obećanje. I onima koji su bili u manjini ali nisu fermali. Pretpostaviti da bi pobrali simpatije i nagradjeni na izborima. Željeti i htjeti dovoljno za moći- pa i zbog pravde! U protivnom vidjeno, a karavane prolaze…

P.S.

Fotos iz „Skandinavskog ciklusa“, koji će se koristiti za predavanja „Čovjek je uvijek (i) na dobitku“.

Piše: Sead Hambiralović

 

Related posts

Raspao se Pokret za državu: Vijeća naroda RS izgubilo raniju snagu vitalnog nacionalnog interesa

BHD Info Desk Administrator

Željko Komšić govorio je pred Generalnom skupštinom UN-a (kompletan govor)

BHD Info Desk Administrator

Poruka Bogića Bogićevića javnosti, “a posebno građanima Sarajeva”

Editor

Leave a Comment