BiH dijaspora Najčitanije

Građanska inicijativa “KLUBA 100 – PLUS”: Gospodine Bakalar produžite rok za pristizanje glasova putem pošte

banner

Građanska inicijativa “KLUBA 100 – PLUS” uputilo je otvoreno pismo predsjedniku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željku Bakalaru. Ovim pismom zahtijevaju produživanje roka za pristizanje glasova iz inostranstva putem pošte. 

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani predsjedniče,

Imajući u vidu činjenicu da je zbog Covida-19 širom svijeta trenutno otežan poštanski saobraćaj, čak je sa nekim zemljama u prekidu, Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” traži da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine produži rok za pristizanje glasova putem pošte.

Prema Pravilniku o provođenju izbora koji je važio na posljednjim izborima 2018. godine, rok za prijem glasova putem pošte bio je dva dana od dana održavanja izbora.

U ovakvim okolnostima to je jednostavno neizvodivo, pogotovo kada se ima u vidu da je tek počelo štampanje glasačkih listića, te da po našim informacijama još nije potvrđena prijava 40.000 registrovanih glasača iz dijaspore.

Ako znamo da je je zakonski rok za objavljivanje potvrđenih izbornih rezultata 30 dana od dana održavanja izbora, jasno da ima prostora za produženje ove odredbe.

Uzimajući u obzir prethodno navedeno, Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” traži od CIK-a BiH da produži rok za pristizanje pošte na tri sedmice od dana održavanja izbora.”

Inače, Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin/ka i prijatelji/ce Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.

S, poštovanjem

“KLUB 100 – PLUS”

BHDINFODESK

Related posts

Travnik otvorio svoja vrata dijaspori

Editor

U Austriji poginuo mladić iz BiH, pokrenuta akcija da se tijelo preveze u našu državu

BHD Info Desk Administrator

Švedska: Svečanom proslavom obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Leave a Comment