BiH dijaspora

Beč: Bh. dijaspora ujedinila snage

banner

Više od 150 uspješnih Bosanaca i Hercegovaca iz Austrije, Danske, Njemačke, Švedske i BiH, okupilo se u Beču na poslovnom forumu umrežavanja profesionalaca, poduzetnika, predstavnika kompanija i studenata.

Forum, čiji je cilj umrežavanje bh. dijaspore i osnaživanje bh. potencijala, organizirala je Fondacija budućnosti u BiH u saradnji sa Association of Business Women of B&H i Diaspora4Development.

Svojim prisustvom forum su uveličali Njegova Ekselencija Kemal Kozarić, ambasador naše zemlje u Austriji, te Kemo Sarač, pomoćnik u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Organizatori sa ambasadorom Kemalom Kozarićem

Više od 170.000 građana BiH živi i radi u Austriji, i više od 3.000 studenata iz BiH studira na austrijskim univerzitetima, na kojim su mnogi od njih najbolji, što me čini izuzetno ponosnim. Konekcija između dijaspore i građana BiH je veoma važna i u potpunosti podržavam ovaj projekat umrežavanja. Mladim ljudima želim poručiti da se edukuju, jer, edukovani ljudi su najvažniji faktor za prosperitet zemlje, i zato ću citirati Nelson Mendelu koji kaže: “Edukacija je najmoćnije oružje koje možete iskoristiti da promijenite svijet.”

Bosna i Hercegovina je zemlja sa mnogo potencijala, a kao ambasador naše domovine u Austriji želim naglasiti da je ekonomska saradnja između ove dvije prijateljske zemlje na visokom nivou. Kao što znate, Austrija je najveći investitor u BiH sa oko 1,3 biliona eura, i sa 200 kompanija iz različitih sektora koje vide našu zemlju kao dobro mjesto za investicije, kazao je Kozarić.

Učesnici foruma – predstavnici kompanija i pojedinci, okupljenoj masi predstavili su vlastiti portfolio i ponudili moguće prilike za saradnju. Prisutne je pozdravio i Makus Flanc, načelnik 10 okruga u Beču, saopćili su iz Fondacije budućnosti u BiH.

Podsjetimo, Fondacija budućnosti je do sada uspješno realizirala slične događaje u Chicagu, Melbourneu, San Joseu, Dubaiju, Brnu, Göteborg​u, Bostonu, Düsseldorfu, Stockholmu i Kuala Lumpuru.

– Više od 1,5 miliona građana koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i veliki broj visoko obrazovanih i utjecajnih profesionalaca, živi i djeluje u mnogim zemljama svijeta. Zato je cilj naše Fondacije kroz ovakve događaje omogućiti mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine pristup kvalitetnom obrazovanju, savremenim tehnologijama i prilikama za razvoj liderstva,istakli su iz Uprave Fondacije

– Naša opština ima najviše zastupnika stranaca u cijelom Beču, među kojima samo 15.000 Bosanaca .Integrisani su u austrijsku kulturu, posebno žene, i jako se ponosim time, istakao je Flanc.

BHFF

Related posts

Početkom jula starta aviolinija Banja Luka – Milano

Editor

Njemačka: Uskoro brže do dvojnog državljanstva

Editor

Bošnjaci u Veroni kupuju svoje vlastite džematske prostorije

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment