BiH dijaspora

Predstava „Hoću kući“ u Minhenu

banner

Pozorište mladih Tuzla se na sceni minhenskog „Geistag-a“, kao gost manifestacije „Dani Balkana“, 14.06.2023 predstavom „Hoću kući“ premijerno predstavilo publici

„Dani Balkana“ se, ove godine po sedamnesti put, u periodu od 24.5.2023 do 15.7.2023, održavaju u Minhenu. Pod pokroviteljstvom organizacije „Pomoć od čovjeka čovjeku“ i upraviteljskom palicom izvršne diroktorice i idejne organizatorice gospođe Sadije Klepo, „Dani Balkana“ zaviriju u svaki skriveni kutak mističnog dijela Europe.

Iako imaju dugu tradiciju iza sebe i veliki broj uspješnih i zapaženih projekata kojima su predstavljali svijetu ovaj skriveni kutak zemaljske kugle, „Dani Balkana“ uvijek nadmaše sebe donoseći novitete i prezentirajući novo i dosad neviđeno. 

Tema ovogodišnje manifestacije Dani Balkana nosi simboličan ali značajan naziv: „Da li su nam ruke vezane“? („Sind uns die Hände gebunden”?); a to je upravo ono što ova manifestacija kroz svoje djelovanje pokušava opovrgnuti. Dajući šansu mladim i perspektivnim stvaraocima, podržavajući umjetnike i stvaraoce, stvarajući prostor za političke i ekonomske diskusije, “Dani Balkana” čine mnogo toga da naše ruke budu “odvezane” i raširene prema svijetu, koji nas možda dovoljno ne poznaje. 

Tako je i ove godine data šansa mladim i uspješnim ljudima, da se predstava minhenskoj publici i dožive neke nove dimenzije svoga rada i zalaganja. Ovogodišnji gosti manifestacije su članovi Pozorišta mladih Tuzle, te je u njihovom izvođenju u prelijepoj sali HP8 minhenskog “Geisteg-a” u srijedu, 14.06.2023, održana predstava “Hoću kući”. 

Ekipu predstave čine polaznici Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle, učesnici Srednje Savremeno-umjetničke škole Tuzla i studenti glume Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.
U predstavi igraju: Amila Beširović, Kemal Fazlić, Amila Šećerbegović, Mirza Mujagić, Zerina Mujkić, Amar Mujkić,Tarik Kačapor, Dalel Dea Stolica , Sara Miščević, Adi Atlić, Mateo Marijanović, Vedad Naimkadić i Emin Morankić. Sama predstava je rađena po motivima dramskog teksta “Kući” Ljudmile Razumpovske. Režiju predstave potpisuje profesor Adnan Mujkić, a adaptaciju teksta je uradila Amila Beširević. 

Predstava “Hoću kući”, koja je prvi put izvedena davne 2016. godine u Tuzli, izazvala je oduševljene kod minhenske publike. 

Potresna tematika, koja se tiče beskućnika i uslova u kojima žive, te, također, zadire i u područje kriminalnog miljea, prostituciju, trgovinu ljudima, kao i prodaju organa i surove odnose prema ženama i djeci, nikoga nije ostavila ravnodušnim. 

Predstavi je prisustvovao i uspješni njemački glumac, bosanskohercegovačkih korijena, Ervin Aljukić, osnovačica manifestacije „Dani Balkana“ gospođa Sadija Klepo, kao i mnogobrojna publika, koju su sačinjavli ne samo ljudi sa našeg govornog područja nego i oni koji ne govore našim jezikom. To je, naravno, i bio razlog da tokom izvođenja predstave u pozadini bude prikazan prijevod na njemački jezik. 

Odaziv publike je bio sjajan, kao i reakcije na izvođenje, što je potvrdio i višeminutni aplauz na kraju predstave. 

Mladi glumci su na najbolji mogući način predstavili ne samo svoje pozorište nego i Bosnu i Harcegovinu i pokazali da mi, kao i uvijek, imamo mnogo toga za ponuditi i Europi i svijetu. 

Link: https://balkantage.org/

Piše: Emina Jusufović

Related posts

SAD: Hany Valetanlić državljanin BiH ilegalno prodavo oružje neonacističkoj grupi u Švedskoj

Editor

Amir Berbić, profesor dizajna na Univerzitetu Illinois u Chicagu imenovan za dekana prestižnog fakulteta u Kataru

Schwäbisch Gmünd: Sjećanje na Srebrenicu – 25. godina od genocida u Srebrenici

Editor

Leave a Comment