BiH dijaspora Najčitanije

Finska: BiH građani u gradu Turku organizuju “Marš mira”

banner

Kao i u mnogim gradovima širom svijeta i u gradu Turku u Finskoj, udruženja koja okupljaju BH građane će obilježiti sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici kao i u Bosni i Hercegovini. Planirano je da se održi “Marš mira” u subotu 11.7.2020 u kojem će učesnici sa biciklima preći određenu rutu groz grad Turku, do spomenika velikog cvijeta koji podsjeća na cvijet Srebrenice. Učesnici će nositi majice sa cvjetovima Srebrenice i natpisima: “Remembering Srebrenica”. Ove godine, zbog ograničenja izazvanih pandemijom, nisu upućene posebne pozivnice gradskim predstavnicima, predstavnicima ostalih vjerskih zajednica, niti predstavnicima drugih udruženja, a što je u planu za narednu godinu.

Program manifestacije/ Foto: D.M.

Pozivamo sve prijatelje istine i pravde, a posebno našu djecu i omladinu da svojim prisustvom daju svoj doprinos kulturi pamćenja genocida u Srebrenici i BiH.

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, u subotu 11.7.2020 nakon klanjanja podne namaza (Podne namaz u 13:41 sati) kreće pohod sa biciklima ispred džematske prostorije do velikog cvijeta koji se nalazi u Turku, na adresi Linnankatu 72.

Saobraćaj tokom vožnje neće biti obustavljen, veoma važno je da biciklisti poštuju pravila vožnje.

Oni koji nemogu uzeti učešće biciklom mogu autom ili drugim prevoznim sredstvom doći na lice mjesta, gdje ćemo zajedno odati počast svim žrtvama genocida i uslikati se sa transparentom ”Srebreničke dove”. Nakon toga vraćamo se u džematske prostorije na kafu, sok.

I nemojte dopustiti da vas ovo promjenjivo vrijeme obeshrabri! Sjeti se da su neki prolazili kroz kišu metaka.

Radi lakše i detaljnije organizacije zamolili bi sve koje planiraju učestvovati u “Maršu mira” sa biciklom da nam se prijave putem facebooka ili emaila.

Ovaj program za vas organizuju: Dzemat Turku, Bosanski kultrurni centar, Logorasi BiH u Finskoj i Bošnjaci u Finskoj.

BHDINFODESK

Related posts

Borba protiv radara, kamera i policiskih patrola: Mobilna aplikacija “Moja patrola” može se koristiti i u Bosni i Hercegovini

Međunarodni aerodrom Sarajevo: Od sutra letove uspostavlja i šesta kompanija

BHD Info Desk Administrator

Dani BHAAAS u BiH odgođeni za narednu godinu

Editor

Leave a Comment