Moj stav Najčitanije Pogledi

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” insistira: Proglasite Inzka “personom non grata”!

Ukoliko Valentin Inzko ne nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, proglasite ga “personom non grata”!

Otvoreno pismo “KLUBA 100 – PLUS” predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću i Hamdiji Fejziću, predsjedniku Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.

Poštovani,

Početkom februara građanska inicijativa “KLUBA 100 – PLUS” svojom peticijom 8372, od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, zatražila je da, po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020, nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Pored ove inicijative koju je podržalo na hiljade bh. građana i prijatelja Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta, identične zahtjeve imalo je na stotine raznih organizacija i uglednih pojedinaca, koji poštuju žrtve genocida, njihove porodice i presude za genocid u Srebrenici izrečene u Haškom tribunalu.
Naravno, svemu ovome treba svakako pridodati i javno televizijsko obećanje Valentina Inzka, prošle godine među bijelim nišanima u Potočarima, majkama Srebrenice i svim žrtvama genocida, da će do 11.07.2020. nametnuti zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida.

S obzirom da smo već na pragu obilježavanja tužne 25. godišnjice stradanja Bošnjaka Srebrenice, a od Visokog predstavnika Valentina Inzka, ni traga ni glasa po ovom pitanju, evidentno je da od njegovog obećanja nema ništa. Takvim odnosom spram svojih datih obećanja, on se otvoreno svrstao na stranu politike koja negira genocid u BiH.

Zato zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih porodica i presuda Međunarodnog suda iz Haga, zahtijevamo da Savjet i Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine, donese jedinu logičnu odluku i gospodina Valentina Inzka proglasi nepoželjnom osobom (personom non grata) na ovoj pretužnoj godišnjici.

Na taj način Savjet i Organizacioni odbor pokazat će da su tu, prije svega, zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih porodica i presuda Međunarodnog suda iz Haga, ali i na strani prosperitetne Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem,

“KLUB 100-PLUS”.

PETICIJA 8372

Predata peticija: Foto: BHDINFODESK

Članica “KLUBA 100-PLUS” Senada Softić-Telalović u petak 12.06.2020.  je u zgradi OHR-a u Sarajevu predala peticiju sa 8.372 potpisa gospođi Sandri Gluvačević (Executive Assistant to HR OHR Valentino Inzko), kojom se od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. 

KLUB 100-PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja i ovom prilikom zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u realizaciji peticije.

“KLUB 100-PLUS” će peticiju ostaviti aktivnom i stoga poziva sve one koji je žele podržati da to urade na sljedećem linku: http://chng.it/PFHRM2s294

Pripremio: Namik Alimajstorović / BHDINFODESK

Related posts

ESAD JAGANJAC: ALISA U ZEMLJI ČUDA

Editor

U Hercegovini isto kao u Bosni: Za ulaganje novca uspješnih ljudi iz dijaspore više nije dovoljna samo domoljubna priča

Editor

IGK: Presuda Mahmuljinu je u sklopu hajke na generale i branioce bosanskohercegovačke države

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment