Izbor urednika Moj stav

ESAD JAGANJAC IZ LONDONA: ZAŠTO BOŠNJAČKI POLITIČARI I BH MEDIJI RADE PROTIV BH DRŽAVE?

banner

Prvo oko aktuelnih pregovora o promjeni Izbornog zakona! Zamislite da g. Bakir Izetbegović ponudi g. Čoviću pregovore o ukidanje kantona radi smanjenja toškova javnog sektora, što bi i imalo smisla. Čović bi to rezolutno odbio sa argumentacijom imamo Ustav, pa ako želite tako nešto izvolite predložiti to u Parlamentu BiH. Ako bi g. Bakir Izetbegović predložio g. Dodiku pregovore o ukidanje entiteta sa istom argumentacijom, dobio bi isti odgovor.

E sada dolazmo do obrnute situacije. G. Čović predloži pregovore oko izmjene Izbornog zakona i te pregovore g. Bakir Izetbgeović odmah bez razmišljanja prihvata. Ne odbija iako bi i on mogao reći imate Parlament pa izvolite to predložite. Pa onda se ti pregovori, koje je on prihvatio počnu razmatrati po medijima, Evropi, Americi i Vijeće sigurnosti UN-a, i tako dobijamo srpskog zeta Palmera da to riješi. Čak je spreman ići Vučiću, Milanoviću, Erdoganu na noge da sa njima “razmatra” unutrašnje stvari BiH. Nema Parlamenta, nema institucija, nema ni ovakvog nakradnog Ustava, njemu treba kruna na glavi da bude glavni i da donosi odluke o tome. Ponašanje slično Dodikovom!

A kada se uđe bespotrebno u pregovora mora se pola dati radi nekog “kompromisa” i “dobre volje”. I tako malo po malo suvrenetitet Republike BiH se topi, nestaje zbog bošnjačke politike. Tako je bilo 1918, tako je bilo 1992, tako je bilo 1995, i tako se dešava i danas. Sve republike ex-Ju su se uspjle odbraniti jer nisu pristale pregovarati svoj Ustav, samo RBiH ne može i neće jer prihvata pregovore oko stvari o kojima se ne smije pregovarati nigdje osim u Parlamentu. Ustav i država za glavne igrače bošnjačke politike ne postoje, postoje samo begovi, voždovi, župani, Srbi koji pušku nose sa kojima se “mora” pregovarati i td. Tako je bilo i oko nezakonitog nametanja Dejtonskog ustava, entiteskog glasanja, Zakona o prebivalištu, Brčanskih amndmana, ko god šta traži bošnjačka politika daje. Sada pristaje i na Filleov model, što će reći da pristaje na treći entitet, pristat će i na sve Dodikove zahtjeve, samo da im kruna sa glave ne padne. Za feudalno-plemensku pamet ne postoji ni Parlament, ni građani, ni Ustav, ni zakoni ni demokratija. Šta je uzrok tome može se nagađati, ali sve upućuje na to da ili su totane neznalice ili su ucjenjeni ili i sami žele da stvore malu đžamahiriju, gdje bi i oni postali i ostali vječni oligarsi poput Dodika.

Ni takozvana bošnjačka opozicija nije ništa bolja. I Konaković i Radončić ljube ruke Čoviću, idu na proslavu rođendana na njegovu hacijendu, slade se slatkom tortom sa grbom Herceg-Bosne i prihvataju njegove spinove. Ne znaju da čak ni po Dejtonskom ustavu ne postoje nikakvi legitimni predstavnici naroda već su to građani raznih tijela iz reda pojedinih naroda. Bošnjačka politika kroz historiju je bila i ostala glavni razlog zašto je Bosna šapatom padala i što danas se polako razgrađuje. Onaj ko je spasio BiH od potpunog nestanka bio je Hrvat, antifašista Josip Broz Tito i danas je jedino brani drugi Hrvat, antifašista Željko Komšić sa malim DF-om. Istina, u odbranu BIH stali su i njeni lojalni građani iz reda sva tri naroda tokom agresije 92-95, ali su isti pometeni i svedeni na prosjački štap djelovanjem sve tri nacionalističke politike, uključujući i bošnjačku, koje su bile i ostale u koaliciji cijelo vrijeme.
Ako pojedine stranke u BiH žele govoriti o Ustavu i praviti neke promjene neka izvole doći u Parlament. A ako internacionalna zajednica želi neke promjene neka predloži Dejton 2, mada bi se takva inicijativa trebala odbiti shodno povelji UN-a, koja zabranjuje miješanje u unutrašnje stvari svake članice. Svako razvalačenje samozvanoih predstavnika naroda po kojekavim sastancima izvan Parlamenta BiH, da pregovaraju o izmjenama Ustava i Izbornog zakona je nelegalno i štetno djelovanje protiv zakonom i Ustavom garantovanih ovlaštenja zakonodavne vlasti. Pogotovu, ako znamo da je Palmer srbijanski zat i stoga u sukobu interesa i ni na koji način ne može biti objektivan. Bilo kakve pregovore sa njim pro-bosanska strana mora obavezno odbiti. Sa tom rašomonijadom i cirkusom se mora prestati odmah. Izvolite gospodo u Parlament BiH pa se dogovarajte i o promjeni Ustava i promjeni Izbornog zakona. Sto se tiče blokada Dodika i ucjena Čovića pravna država mora pokrenuti krivični postpuak i protiv jednog i protiv drugog zbog narušavanja funkcionisanja zakonodavne vlasti BIH.

Što se tiče izlaska NSRS iz Okvirnog sporazuma za mir u BH i također izlaska OHR-a iz istog Sporazuma suspenzijom ovlasti koje mu daje Aneks 10, jedini ispravan odgovor pravne demokratske države je raspuštanje Parlamenta BiH i raspisivanje novih izbora po Izbornom zakonu Republike BiH, shodno Odluci Skupštine RBiH iz decembra 95. kada je donjela Odluku da će se Ustav Repubike BiH vratit ako se DMS ne bude provodio.
I par riječi o široko rasprostranjenom korištenju neustavmih termina u bh politici i medijima što je dio hibridnog rata protiv države BiH. Navest ću samo neke:

-“Legitimno predstavljanje naroda!” Tako nešto ne postoji čak ni u ilegalnom Dejtonskom ustavu. U tom ustavu piše da će se u Predsjedništvo BiH birati Srbin iz RS, Bošnjak i Hrvat iz FBiH, dakle građani iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Dakle nema ni “predstavnika naroda” a pogotovu nema “legitimnih predstavnika naroda”. A ako se neko poziva na duh Dejtona a ne slovo Dejtona treba mu reći da iza Dejtona stoje duhovi ratnih zločinaca Milosevića, Tuđmana, Karadžića i mnogih drugih ratnih zločinaca.

-Druga stvar, to smo više puta elaborirali, u originalnoj verziji Aneksa 4 na engleskom jeziku ne postoje nikakvi “konstitutivni” narodi vec konstituentni,. Konstituentni (sastavni) znači da su oni samo dio cjeline bez nekih posebnih prava a da piše “konstitutivni” to bi značilo da su to subjekti koji imaju autoritet i pravo da nešto konstituišu. Takav pogrešan prevod, koji stoji na web sajtu Ustavnog suda je podvala građanima BIH.

-Treća stvar, na popisnom listiću koji je kreirala zakonodavna vlast stoji pitanje “etnička/nacionalna” pripadnost, što znači da kreatori smatraju da je to jedno te isto. Nije to jedno te isto! Formiranjem SRBiH a pogotovu prijemom u UN, građani BIH su po nacionalnosti postali Bosanci i Hercegovci, jer nacionalnost znači pripadnost državi, a mogu imati i druge identitete kao sto su etnički ili vjerski, što uopšte nije u koliziji sa nacionalnim identitetom. Zbog tog neznanja imamo potpuno neustavni termin “vitalni nacionalni interes”. U Anksu 4 piše vitalni interes naroda a narodi u BIH su etničke zajdenice Bošnjaka, Srba, Hrvata i td. te stoga ispravan termin bi bio vitalni etnicki ili narodni interes.
Svi ovi neustavni termini i pogrešne definicije su namjerno lansirani kao dio hibridnog rata protiv BiH.

A sada malo o medijima! Zamislite kako bi izgledala odbrana Velike Britanije da je u predvečerje Drugog svjetskog rata BBC davao pola svog prostora Hitleru a pola Čerčilu. Britanija bi se podijelila na naciste i protivnike nacizma, bio bi neki građanski rat a u konačnici Hitler bi sa lahkoćom okupirao Britaniju. Nažalost, uz časne izuzetke, generalno gledano tako se ponašaju BH mediji. Tako su se ponašali od početka lažne afere Agrokomerc i Nuem, čiji cilj je bio rušenje Hamdije Pozderca i Branka Mikulića. Tako su se ponašali generalno (uz časne izuzetke, koji su poginuli izvješavajući sa ratišta) i tokom agresije i tako se ponašaju i danas. Kod njih ne postoji razlika između agresora i branilaca BiH, između fašista i antifašista. Ponašaju se kao da su to neki novinari sa Dalekog istoka koji izvještavaju o zaraćenim stranama u BiH, ili kao da prenose utakmicu. Ne prođe dan a da na naslovnim stranicama ne osvane lice nekog od sljedbenika ideologija ratnih zločinaca Miloševića i Tuđmana šireći mržnju i zagovarajući svoju fašističku ideologiju, podjelu, secesiju, negiranje genocida ili veličanje ratnih zločinaca. Čak smo imali slučajeve gdje su presuđenim ratnim zločincima davali prostor, vodili intrvjue sa Šešeljom, Kraišnikom, Abdićem i tako im prali krvave ruke uz zgražavanje njihovih žrtava. A našem politički neukom narodu, koji prepoznaje stvari samo po imenu i prezimenu govornika, ne treba puno da se svrsta uz takve jahače apokalipse. Zbog takvog ponašanja, pred samu agresiju od jednog civilizovanog i toleratnog bh društva stvorene su falange pune mržnje što je i omogućilo da se genocid i desi. I ne samo to, svjedoci smo da polako sa TV mreža, upravljanim izvan BiH nestaje Federalna TV, Hayat, Face TV, sa raznim komercijalnim izgovorima. A i TV stanice, koje opstaju polako izbacuju novinare koji imaju dignitet i lojalnost državi BH. Ako BH padne historija će zabilježiti da su tome doprinjeli mnogi sadašnji novinari i urednici BH medija, ne samo Risto Đogo i Smiljko Šagolj.

Nekoliko komentara i o akademskoj zajednici! Propust akademske zajednice je da nisu uspjeli prenjeti narodu istinu da je Dejtonski ustav potpuno ilegalan. Zašto Pravni fakultet, FPN, Filozofski fakultete ili ANUBIH šute o tome evo već skoro 25 godina (čast časnim izuzecima)? Kada sam na sesiji VKBI pitao dr. Kasima Trnku zašto se u BiH i dalje koristi prevaziđena Kardeljeva definicija nacije on je odgovorio da zna da svijet koristi definiciju da je nacija jednako država, ali mi to nebi mogli uvesti da se neki Srbi nebi naljutili??? Zašto šute na seriju neustavnih termina, koji se kao spinovi ubacuju u javni prostor a onda milion puta ponovljeni polako, puzajući ulaze i u dokumente institucija. Nigdje u originalnoj verziji Aneksa 4 (na engleskom jeziku) ne mogu se naći termini poput: “legitimno predstavljanje naroda”, “bošnjački, srpski , hrvatski predstavnik ili član Predsjedništva”, “vitalni nacionalni interes”, “konstitutivni narodi” i td. ali se oni ipak masovno koriste i u politici i u medijima i u akademskoj zajednici.

Link: (5) ODLAZITE! – KRIVI STE ZA SVO ZLO I BIJEDU KOJU STE STVORILI U BIH | ZAŠTO BOŠNJAČKI POLITIČARI I BH MEDIJI RADE PROTIV BH DRŽAVE | Facebook

Related posts

Wizz Air uspostavlja bazu u Butmiru i uvodi devet novih aviolinija iz Sarajeva

Editor

POVODOM GODIŠNJICE PARAFIRANJA DEJTONSKOG SPORAZUMA: ŠTA JE DEJTON ZA BIH, SVETO PISMO, VJEŠALA ILI LUĐAČKA KOŠULJA!?

Urednik BiH Info Desk

Advokat Duško Tomić tvrdi: David Dragičević je ubijen zbog hakerskog ulaska u jedan račun gdje je ogroman novac?!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment