BiH dijaspora Izbor urednika

Dijaspora vratila osmijeh na lica vlasnika restorana, klubova, diskoteka i hotela širom BiH

banner

Centralna banka BiH godinama iznosi podatke o novcu koji bh. dijaspora službenim tokovima ulaže u BiH. Radi se o milijardama. Posljednjih sedmica velike su gužve na graničnim prijelazima na ulazu u našu zemlju, što znači da će naša dijaspora velike novce do septembra ostaviti u domovini.

Od naših ljudi koji žive širom svijeta profitirat će sve grane privrede. Ipak, najviše vlasnici restorana, hotela, klubova… 

– Dobro je da bilo ko dođe i da se pravi ambijent, da pored dijaspore ponovo vratimo turiste. Država bi trebala tome posvetiti više računa. I turizam i naša dijaspora su zapostavljeni. Država se dijaspore sjeti samo kada trebaju poslati pare ili doći u BiH da ih potroše. To nije dobro. Vlast je trebala posvetiti pažnju vakcinaciji Bosanaca i Hercegovaca, mnogi odustaju od dolaska jer je dolazak u BiH dosta rizičan – kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

Kozarac je jedan od gradova sa velikom dijasporom. Kapitalom te dijaspore je otvoreno desetak preduzeća koja zapošljavaju stotine radnika, a tokom protekle dvije decenije obnovljeno je hiljade kuća. 

Većina Kozarčana koji žive u inostranstvu po nepisanom pravilu august provodi u domovini i svom rodnom gradu. 

– Uspješni Kozarčani koji žive širom svijeta u augustu se okupe u svom rodnom gradu i lijepo se druže i pomažu. Kada se sve sabere, najmanje dva mjeseca godišnje sam u Kozarcu. Svakako da najviše volimo trošiti i ulagati u naš Kozarac. U ljetnim mjesecima vrijeme često provodimo na Vodenom parku u Kozarcu, a navečer u restoranu Stara bašta. Vlasnik oba objekta je Jasmin Jakupović koji priprema odlična muzička iznenađenja za ljubitelje narodne muzike – kaže Edis Blažević koji živi i radi u Astenu kod Linza, a čija firma Dachtech upošljava 25 radnika.

P.R.

Related posts

Chicago: Mirna šetnja povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

5 Million Friends of Bosnia-Herzegovina: “Bosnie, mon Amour”

BHD Info Desk Administrator

Kanada: Preminuo glumac Zinaid Miki Memišević

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment