BiH dijaspora

Magistar Senad Jušić na čelu policije u Sloveniji

banner

Ko je novo lice (lijevo na fotografiji) na čelu policije mag. Senad Jušić? – analiziraju mediji u Sloveniji.

Samo dva dana nakon ponovnog i menovanja za ministra unutrašnjih poslova, Boštjan Poklukar je razriješio Boštjana Lindava načelnika policije i na mjesto v..d. Generalnog direktora policije imenovao je mr. Senada Jušića, čiji mandat je počeo prije četiri dana.


Odavno je jasno da su Lindavovi dani odbrojani, ali glasine je samo potvrdio ministar Boštjan Poklukar, koji je po izboru, povodom aktuelnog v. d. Generalni direktor policije rekao je da je “danas na funkciji, a da je sutra novi dan”. Lindav, na prijedlog sada u ostavci ministra unutrašnjih poslova mag. Mandat Tatjane Bobnar započeo je početkom sadašnje vlade dr. Roberta Goloba, koji mu, uprkos ministrovom insistiranju, nije dao puni mandat. Među razlozima za ostavku Bobnar je navela da joj je premijer “jasno stavio do znanja da Lindav nije ispunio očekivanja i da nije napravio čišćenje u policiji”. Lindav je u izvještaju Golobu ocijenio i da je uticaj politike na rad policije posebno izražen u zahtjevima za kadroviranje i otpuštanje lica kršeći utvrđena pravila, ali je premijer te optužbe odbacio. Lindav je istakao da sa funkcije odlazi sa dobrim rezultatima i da je policiju odveo u dobrom pravcu, ali je očigledno previše očekivao u smislu razumijevanja da policiji treba garantovati autonomiju i nezavisnost u radu – a

Biografija Senada Jušića

Pa ko je njegov nasljednik mag. Senad Jušić? Kako je ministar Poklukar pojasnio na konferenciji za novinare u četvrtak nakon sjednice Vlade, on je magistar nauka, karijerni policajac koji je u policiji zaposlen od 1991. godine. Od januara ove godine u Glavnoj upravi policije (gdje je zaposlen od 2015. godine), u Službi generalnog direktora policije, u Sektoru za razvoj i sistemske poslove, ovlašćen za upravljanje sektorom.

Ranije je bio pomoćnik komandira Policijske stanice Koper, kasnije je radio u Odjeljenju uniformirane policije u Odjeljenju za opšte policijske poslove Policijske uprave Koper. Bio je pomoćnik načelnika Odjeljenja kriminalističke policije, viši kriminalistički inspektor, specijalista II u Policijskoj upravi Koper. Njegov brat Sejad Jušić trenutno je načelnik Policijske stanice Nova Gorica.

Karijerni policajac, čovjek na terenu


“To je u potpunosti moja odluka. Timu, mjestu u. d. generalnog direktora policije, želio sam da dobijem nekoga ko dolazi sa terena, iz policijske uprave, ide putem karijere, a vjerujem da je mag. Senad Jusić odličan v. d. generalni direktor policije. Kao i svi moji prethodnici, formirao sam svoj tim, što je uostalom i moj zakonski mandat. Prethodni v. d. Generalni direktor policije Boštjan Lindav korektno je obavio posao, korektno smo se rastali, zahvalio sam mu se na dosadašnjem radu. Ali odlučio sam da se promijenim u vrhu policije. Lindav ostaje u policijskom sistemu i vjerujem da će njegov profesionalni rad u policiji ići bez problema”, objasnio je ministar unutrašnjih poslova i dodao da prvi put čuje da Jušić nema rukovodeće iskustvo, ne samo zato što je viši policijski savjetnik u Glavnoj upravi policije, pa onda ne bih uopće mogao raditi na tom mjestu.

Utire put Muženiču?

„Još jednom: imenovao sam karijernog policajca koji se probio kroz skoro cijelu policiju – bio je u policijskoj stanici, u policijskoj upravi u Kopru u oba sektora, u uniformama i u kriminalističkoj policiji; danas radi u Glavnoj upravi policije i ovdje ne vidim nikakve probleme”, dodao je Poklukar. Na pitanje da Jušić kao v. d. Generalni direktor policije (maksimalno pola godine) samo priprema teren za Darka Muženiča, koji je sebe naveo kao glavnog kandidata za šefa policije, ali je ministar odgovorio: „Koliko znam, on je i dalje je direktor Nacionalnog istražnog ureda. Kada promijenimo zakon o organizaciji i radu u policiji, u skladu sa mojim opredjeljenjem, proširićemo krug stručnjaka koji mogu konkurisati za mjesto generalnog direktora policije, od pravosuđa, tužilaštva, policije, organa bezbjednosti. i druge obavještajne službe. Tada će na tender moći da se jave svi koji ispunjavaju zakonske uslove, a naravno stručna komisija će ih predložiti ministru na imenovanje“.

Related posts

Nakon rata otišao u Njemačku čistiti groblja za 2 marke po satu, danas je vlasnik poznate građevinske firme

Urednik BiH Info Desk

Iz više od 20 zemalja: Veliki broj bh. istraživača, sastao se u virtuelnom okruženju kako bi pronašli nove načine za saradnju

Urednik BiH Info Desk

Ovaj veliki čovjek i humanitarac živi u njemačkom Schwarzwaldu, a srcem i dušom u svojoj Bosni i Hercegovini

Editor

Leave a Comment