Izbor urednika Izbori BiH

Schmidtovi stavovi: Obavezno uvesti elektronsko glasanje

Platforma za progres izrazila je podršku stavovima novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta, o potrebi uvođenja elektronskog prebrojavanja glasova, kao jedne od tehničkih izmjena Izbornog zakona, sa ciljem zaštite izbornog prava građana ove države.

Platforma za progres od svog osnivanja kao jednu od osnovnih pretpostavki za promjenu političke situacije u Bosni i Hercegovini, zagovarala upravo elektronsko glasanje.

“Prethodnih godina smo govorili o tome putem medija, a uvođenje elektronskog glasanja je bio jedan od zahtjeva prilikom održavanja protestnih šetnji širom države. Platforma za progres još jednom poziva aktuelne političke lidere i međunarodnu zajednicu da omoguće uvođenje elektronskog glasanja, kao osnovne pretpostavke za održavanje poštenih izbora”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da bez poštenih izbora građani nikada neće u potpunosti ostvariti jedno od svojih osnovnih demokratskih prava, a to je pravo glasa.

“Mi ćemo nastaviti glasno pozivati na uvođenje ovakve tehničke izmjene Izbornog zakona i pozivamo građane, nevladine organizacije, intelektualce, druge političke stranke i druge dijelove ovog društva da nam se u tome pridruže”, stoji u reakciji.

Related posts

Provjerite birački spisak: Za izbore u Mostaru upisana 3.974 birača iz dijaspore

BHD Info Desk Administrator

London: Profesor Ahmed Kovačević dobitnik prestižne nagrade Kraljevskog instituta mašinskih inžinjera Velike Britanije

BHD Info Desk Administrator

“PRVOAPRILSKA NAGRADA – BIRAMO NAJGORE”

BHD Info Desk Administrator

2 comments

Suad 01/08/2021 at 06:47

Alija Jusufovic naravno, bojim se da oni koji insistiraju na el. glasanju zele da prave neki svoj izbor. Jer seoske varalice su krale na papiru, a svjetske varalice kradu hakerski. Optičko skeniranje glasačkih listića sasvim dovoljna, pouzdana i “jeftina” metoda za koju ne treba obucavati ni biracke odbore ni glasacima davati upute. Prilikom ubacivanja listica u elektronsku kutiju, glas se odmah registruje u CIK-u. Elektronsko glasanje su sve Evropske zemlje (koje su uvele) ukinule, osim Estonije, koja se za tako nesto spremala 10 godina. U Belgiji je zabiljezen slučaj gdje je jedna osoba osvojila 40 puta vise glasova od svoje stranke, da se to nije desilo trebalo bi i vise vremena da primjete krađu. Ovako su odmah ukinuli elektronsko glasanje

Reply
Suad 01/08/2021 at 08:40

Platforma za progres je poznata po namjestanju izbora koji su rađeni elektronskim glasanjem. Izbor predsjednika regije Bosna je primjer za to. Sumnja se da Predsjednik stranke (koji je strucnjak na tom polju) je ucestvovao u namjestanju da pobjedi njemu blizak kandidat. U zadnji momenat smo sprijecili krađu. A njegov kandidat je formalno poslat na disciplinsku komisiju iako se znalo ko iza namjestanja stoji.

Reply

Leave a Comment