Sport

Tokio: Amel Tuka plasirao se u polufinale

Amel Tuka, naš najbolji atletičar, noćas u 2.58 sati po našem vremenu, izborio je plasman u polufinale na Olimpijskim igrama u Tokiju u utrci na 800 metara.

Sjajno je istrčao 800 metara u svojoj drugog kvalifikacijskoj utrci i zauzeo drugo mjesto i izborio plasman u polufinale, u vremenu 1.45:48.

Tuka je odlično trčao od samog početka na 34 stepena Celzijusa. Na startu je bio među šest atletičara i polako traži plasman među tri prvoplasirana takmičara koji su direktno išla u polufinale. 

Nakon što je u visokom ritmu istrčao prvih 400 metara, na 250 metara od cilja počeo se probijati prema samom vrhu.

Prvo je pretrčao Dustina iz Velike Britanije (završio tek šesti), koji je ove sezone imao bolji rezultat od Tuke, a zatim Sancheza iz Španije (četvrti) i Kramera iz Švedske (peti), te Duala iz Francuske (treći, izborio polufinale), koji je također ove sezone imao bolje vrijeme od Amela.

Kada se probio na drugu poziciju, koja vodi u finale, Tuka je usporio i iza Kanađanina Aropa (1.45:26) zauzeo drugo mjesto.

Iako nije bio među favoritima za prolaz, Tuka nas je iznenadio pametno istrčanom utrkom i bez većih problema izborio plasman među 24 atletičara koji će 1. augusta tražiti plasman u finale.

Još uvijek se ne zna u kojoj grupi u polufinalu će biti Tuka, ali je poznato da će put za plasman u finale i lov za medalju tražiti u nedjelju od 13.25 sati po našem vremenu.

Related posts

Cardiff: Obezbjeđen direktan prenos utakmice između prvaka Velsa i FK Sarajevo

Urednik BiH Info Desk

Akcija nabavke stolica za tribine stadiona FK Unis iz Vogošće: US Soccer Education iz Denvera donirao 180 stolica

Edon Pruti centarhalf (U18) FC Burnley: Od ponedeljka do subote moj je život fudbal

Leave a Comment